Hlavní obsah

Elegantní vázy, které doma navodí krásu zimy

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přenést do interiéru krásy zimy, které v době vlády sněhu a ledu vytváří sama příroda, mohou vázy ze skla, křišťálu, porcelánu, nerez oceli nebo z keramiky. Stylově vypadají s živými květy, ale také se skleněnými. Ty mají hned několik výhod – vypadají po celý rok jako čerstvé, nedráždí alergiky na pyly, a jsou-li zaprášené, opláchneme je vodou.

Foto: PHILIPPI

Ve váze Orb se zrcadlí celá místnost. Hodí se zejména do moderních interiérů. Nerez ocel, 22x15 cm.

Článek

Sněhové vázy

Kolekce Sněhových váz designéra Maxima Velčovského měla premiéru v rámci festivalu Křehký Mikulov v červnu 2013. Vázy dokumentují sněhovou situaci v České republice v letech 2010, 2011 a 2012.

Foto: GALERIE KŘEHKÝ

Liší se podle toho, zda byly tvořeny z prašanu nebo zamrzlého sněhu. Maxim Velčovský vymodeloval ze sněhu jejich tvar a ten pak odlil do sádry. V sádrové formě vznikly porcelánové odlitky.

Foto: BELLA ROSE

Malá skleněná vázička v kovově stříbrné lesklé barvě pro menší svazky kytiček, nebo jeden větší květ. Výška 9 cm, průměr 8 cm, hrdlo 2,5 cm.

Foto: PLANTA COLLECTION

Vázu Verona využijeme jako doplněk interiéru i ve chvíli, kdy pro ni nemáme květinu. Designéři pro celou kolekci využili matně bílé barvy. Keramika, 22x22x62 cm.

Foto: MOSER

Ručně broušená váza Unity, foukáno z ekologicky čistého bezolovnatého křišťálu. Design: 1920–1935, vyrábí se v pěti velikostech (33 cm, 28 cm, 23 cm, 15 a 11,5 cm).

Foto: CAESAR CRYSTAL BOHEMIAE

Váza Quadrus, výška 250 mm

Foto: MOSER

Moderní ručně tvarovaná a broušená váza vhodná pro jeden květ, design: 2011, Jabůrek Lukáš, Česká republika. Ručně foukáno z ekologicky čistého bezolovnatého křišťálu, ručně broušeno. Výška/šířka: 17 cm/16 cm.

Foto: ONTE CRYSTAL

Broušená klasická váza. Výška/největší průměr: 140 mm/141mm.

Foto: CAESAR CRYSTAL BOHEMIAE

Skleněná váza Mikado, výška 310 mm.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám