Hlavní obsah

Při výběru LEDek věnujeme pozornost množství lumenů

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LED diody se jako zdroj osvětlení prosadily v interiéru i exteriéru. Používají se například ve formě bodových světel nebo pásků, nahrazují i tradiční žárovky, eventuálně úsporné zářivky. Umíme si je ale správně vybrat?

Foto: Osram

Velikost světelného toku žárovky je na obale udávána v lumenech, jejichž zkratka je lm. Zjednodušeně lze říci, že čím více jich je, tím intenzívněji bude světelný zdroj svítit.

Článek

Většina z nás už ví, že se máme při výběru světelného zdroje řídit údaji o spotřebě. Na obalech si vyhledáme informaci o tom, jakému ekvivalentu staré žárovky nový výrobek odpovídá, a tím také obvykle končíme. Doma jsme pak ale nejednou rozpačití, protože LED žárovka ani zdaleka nesvítí tak, jako svítila ta původní, klasická.

Zakopaný pes je v tzv. lumenech, tedy jednotkách světelného toku. Mají zkratu „lm“. Pro ilustraci: klasická 60W žárovka má světelný tok cca 800 lm, „stovka“ pak 1100 lm.

Pokud tedy hledáme světelné zdroje vydávající světlo o podobné intenzitě, soustředíme se při výběru na takové, které mají stejný počet lumenů. Rozhodně to nespasí například vysoký počet LED diod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám