Hlavní obsah

Důležitá kritéria pro výběr povlečení

Právo, Sylva Svobodová

Barva, vzor a materiál – tři základní věci, které u povlečení na lůžkoviny vnímáme. Prioritou je pro nás kvalita materiálu a jeho údržba. Finální výběr vzoru povlečení už záleží na osobním vkusu každého z nás, stylu zařízení ložnice.

Foto: SCAN QUILT (5x)

Na zimní období vybíráme povlečení, které má teplejší odstíny. Preferujeme kvalitu, povlečení nám musí být příjemné i na omak.

Článek

Na zimní měsíce vyměníme tenkou přikrývku za silnější a můžeme jít ještě dále, zejména levnější řidší materiály nahradíme kvalitním povlečením. Na každodenní používání vybíráme kvalitní povlečení příjemné na omak, na chalupu stačí flanel, úpletový jersey nebo krep, který se skvěle udržuje. Nebo sem odvezeme starší bavlněné satény, které se nám již okoukaly, abychom ve skříni uvolnili prostor pro nové atraktivní kousky.

Když s námi žijí domácí mazlíčci a mají přístup až do ložnice, nevolíme luxusní povlečení, jehož poškození by nás mrzelo, ale klasická pevnější plátna potištěná výraznějšími vzory.

Foto: SCAN QUILT

Veselé a hravé povlečení s proužkem se nikdy neomrzí. Patří do dětského pokoje, příjemné na omak (100% bavlna Basic).

Barevnost je kreativní záležitost, ale na chladnější období se doporučují zemité teplé odstíny od oranžové, růžové až po hnědou. V létě preferujeme chladivé tóny zelenkavé, stříbrné, bílé a světle modré.

Přehledně o materiálech

Nejkvalitnější ložní prádlo se vyrábí ze stoprocentní česané dlouhovláknité a mercerované bavlny. Má skvělé vlastnosti: je příjemné na omak, má vysokou pevnost, dobrou savost, barevnou stálost a nezpůsobuje alergické reakce. Z jemných přízí jsou utkány nejkvalitnější hladké bavlněné satény i na omak jemná, hustě tkaná plátna a damašky.

Foto: SCAN QUILT

Klasické bavlněné povlečení, které dobře saje pot, je příjemné na omak, nezpůsobuje alergické reakce. Vhodné pro malé slečny.

Vítané jsou nežehlivé úpravy, měkčení a počesávání, které dodávají tkaninám hebkost a usnadňují jejich údržbu. Kvalitní bavlněné textilie jsou pevné, ale lehké. Při správném sušení nevyžadují následné žehlení a některé úpravy (krep) dokonce žehličku ani nedoporučují.

Foto: SCAN QUILT

Povlečení vždy pereme po rubu a vonné aviváže nepoužíváme.

Kvalitní tkanina musí být příjemná na dotek, nedráždivá, působit hladce. I stoprocentně bavlněná látka se liší na omak. To ovlivňuje např. barvivo na tisk vzoru. Ty, které zůstávají na povrchu, jsou tvrdší (pigmenty), ty, co pronikají do tkaniny a přízí (reaktivní barviva), nabízejí látku měkčí. Pocit z látky ovlivňuje zejména vazba materiálu, kvalita použité příze, mercerace, použitá barviva a nežehlivá úprava.

Jersey: varianta úpletu, splývavý bavlněný materiál, nemusí se žehlit a při používání se nemačká.

Foto: SCAN QUILT

Jersey je příjemný bavlněný materiál, který je splývavý, hebký a nemusí se žehlit. Určitě dobrá volba pro vytíženou hospodyňku.

Počesaný flanel: hebký, počesat lze nejen hustější a kvalitnější flanel, ale i řídký.

Zvlněný krep: levná supermarketová kvalita bývá na omak drsnější, ale po vyprání se změkčí. Kvalitní krep je z jemných hustých přízí a potištěn reaktivními barvami. Krep není typ plátnové vazby, ale jen její úprava s charakteristickým zvlněním, která může být podle kvality přízí hustější a trvanlivější nebo řidší. Tyto rozdíly poznáme okem a hmatem, pomačkání zabraňuje sám krepovaný efekt tkaniny.

Foto: SVOBODA LINEN

Drobné větve v tmavě-růžovém a fialovo-modrém provedení na povlečení Marion působí prostě svěže. Větvičky jsou podbarveny strukturovaným šedo-stříbrným pozadím na lesklém bavlněném saténu ze 100% česané a mercerované bavlny.

Bavlněné satény: těší se velké oblibě, v nejvyšší kvalitě jsou upraveny jako nežehlivé. Obsahují dlouhá česaná vlákna, která se při praní nepolámou a nepomačkají, když je vypneme a usušíme, budou hladké. Satén opět není materiál, ale typ vazby. U saténů, v porovnání s klasickými plátnovými tkaninami, snižuje mačkavost samotná atlasová vazba i použití jemné příze.

Foto: SVOBODA LINEN

Nevšední vzor Paisley si hraje s jasnými tvary a klasickým světle zeleným motivem. Na pozadí se nachází decentní krajkovaný vzor. Vše vynikne na lesklém a hebkém bavlněném saténu. Před prvním použitím vyperte po rubu na 60 °C.

Vysoký lesk, který máme se saténem spojený, je výsledkem mercerování a přídavku nežehlivé úpravy. Na trhu se vyskytují i satény z polyesterových vláken či kombinací bavlněných a polyesterových vláken. Tyto levné satény mají bohužel hodně negativních vlastností, jsou chladivé, elektrizují, kloužou a zatrhávají se. Nepovažujeme je za luxusní, označení satén je v tomto případě matoucí.

Nejkvalitnější bavlněné satény označujeme jako Premium-Satén, který se vyrábí z nejjemnějších přízí dlouhovláknité egyptské bavlny s hustotou 300 nití na palec čtvereční. Rozdíl v hebkosti a pevnosti je hned patrný. Dále známe satény pod pojmem Mako-Satén, které jsou z jemných dlouhovláknitých bavlněných přízí s hustotou 200 nití na palec čtvereční.

Foto: SVOBODA LINEN

Povlečení Toscana, Mako-Satén ze 100% česané a mercerované bavlny. Ve vzoru je dominantní béžovo-hnědé strukturované pozadí, které se prolíná s květy a lístky. Standardní velikost 70 x 90 cm, 140 x 200 cm, cena 1195 Kč.

Často hraje svoji roli při nákupu i typ zapínání. Zákaznice preferují zip, kdy je přikrývka celá zakrytá a nevylézá z povlečení. Zapínání na cvoky či knoflíčky je přežitek, už se téměř nepoužívá.

Údržba ovlivňuje trvanlivost

Nové povlečení vždy vypereme, nejlépe lícovou stranou dovnitř, což je šetrnější pro zachování barev. Při prvním praní může prací prášek odeprat tzv. zbytkovou barvu, která pak již nepouští. Běžně se pere při teplotě 60 °C, protože ta likviduje i roztoče.

Foto: SVOBODA LINEN

Element Green, povlečení Mako-Satén, 100% bavlna. Zářivý vzhled má povlečení díky tisku na kvalitní bavlněný satén s nežehlivou úpravou. Standardní velikost, cena 1195 Kč.

Hlídáme i typ prášku: do barevného prádla nesmí přijít typ s bělicí složkou, protože může udělat na prádle skvrny. Ani se nedoporučují vonné aviváže, které způsobují různé alergie a zabraňují přirozené vlastnosti vlákna absorbovat vlhkost.

Ptáme se profesionálů
Jaké povlečení doporučujete pro děti?
Určitě povlečení ze 100% bavlny, které je vhodné i pro lidi s kožními alergiemi. Bavlna je prodyšná, absorbuje pot a velmi jemná na dotyk. Povlečení včetně zipů by mělo splňovat příslušné zdravotní normy.
V čem zákazníci při nákupu nejčastěji chybují?
Bohužel se moc orientují podle ceny, kupují levné zboží, jehož životnost je nízká, někdy preferují výrobky z umělých vláken. Správné je se rozhodovat podle jemnosti jednotlivých materiálů. Také je dobré si hlídat nabízené rozměry. U nás je standardní velikost polštáře 70x90 cm, u přikrývky 140x200 cm. Když zvolíme netradiční rozměr, musíme dokoupit i jiné velikosti přikrývek a polštářů. A do budoucna jsme při výběru dalšího nadstandardního povlečení více omezeni.
Co mám volit, když nechci mít práci s údržbou?
To souvisí s finančními možnostmi a osobní preferencí. Zákazník si může pořídit buď dražší úplety či bavlněné satény s nežehlivou úpravou, nebo si vystačí s levnějším krepem. Správné je se rozhodovat podle jemnosti jednotlivých materiálů než podle snadnosti údržby.

Co je gramáž

Gramáž — (váha v gramech na m2) je dána hustotou tkaní, ale i jemností a pevností příze. Informace o gramáži bez informace o počtu nití na cm2 a bez čísla příze může být zavádějící.

Často jemná hustá plátna z česaných rovnoměrných přízí mají gramáž asi 115 gr/m2 a jsou daleko příjemnější na omak než klasická plátna, mají i menší srážlivost (kolem 3 %).

Klasická plátna z běžných silnějších mykaných přízí, kde mohou být vidět i různé nerovnoměrnosti příze, mají 125—130 gr/m2 a představují většinu prodávaných povlečení s obvyklou srážlivostí 5 %.

V zásadě platí: čím řidší a průhlednější bavlněná tkanina, tím větší srážlivost (pokud nejsou příze speciálně upraveny, což tkaninu posunuje do vyšší cenové hladiny).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám