Hlavní obsah

Interiéry prostorné vily v Úpici dokládají pohodlnost továrnického života

Novinky, text: Vladimíra Paterová, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Továrnická vila Morawetzovy rodiny v Úpici odpovídala společenské prestiži. Svědčí o tom kožené sedačky á la Dallas nebo na svou dobu opravdu luxusní vybavení koupelen a použité moderní materiály.

Foto: autorský tým Slavné vily Královéhradeckého kraje

Vila s adresou: Úpice, náměstí T. G. Masaryka čp. 11

Článek

Na dvou historických parcelách stály původně dva dřevěné domy. Ty nechal majitel Ludvík Morawetz zbourat a na jejich místě vznikl nový dvoupatrový dům. Ten ale  potřebám významné úpické továrnické rodiny nevyhovoval.

Syn Ludvíka Morawetze ho nechal na konci 19. století zase zbourat a v roce 1900 na místě vybudoval reprezentativní vilu. Kdo byl autorem architektury vily, se dodnes neví.

Foto: autorský tým Slavné vily Královéhradeckého kraje

Interiér reprezentuje moc továrnické rodiny.

Vila je dvoupatrová a prostorná. Byla sice postavena tradiční zděnou technologií, dispozice je ale na svou dobu hodně velkorysá a odpovídá společenské prestiži továrnické rodiny, která v Úpici vlastnila už od poloviny 19. století přádelny a tkalcovny juty.

Elegantním koupelnám vévodí mramor

Ve vile bylo na svou dobu hodně moderní centrální ústřední vytápění, stylové koupelny a kuchyňský provoz. Ve dvorní části byla udržovaná zahrada s bazénem.

Interiéry nechal stavebník honosně vybavit. Využíval novodobé materiály, jako jsou umělé mramory a šlechtěné omítky se speciálními vlastnostmi. Koupelny byly obloženy mramorovými deskami.

Foto: autorský tým Slavné vily Královéhradeckého kraje

Vila byla vybavena nejnovějšími technickými vymoženostmi včetně moderního vybavení koupelen.

Na vysoké umělecké úrovni byly i všechny truhlářské prvky, stejně jako řešení haly s centrálním schodištěm. Vila je dobrým dokladem výstavby a stavebního rozvoje města na začátku 20. století. Její architektonické a umělecké řešení je charakteristické pro dobu doznívajícího historizujícího stylu.

Vila je v současnosti v soukromém vlastnictví. Majitelé se o ni dobře starají. V interiérech jsou dochovány veškeré původní prvky, jako obklady stěn, truhlářské prvky včetně historického kování, vanové a umyvadlové baterie i sanitární dobové vybavení nebo původní radiátory. Okna byla perfektně opravena. Objekt je v současné době významnou kulturní památkou města Úpice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám