Hlavní obsah

Designblok oživuje ohroženou oblast nákladového nádraží

Novinky, tnk

Letošní přehlídka toho nejlepšího z českého designu oživuje dlouho nevyužívané Nákladové nádraží Žižkov. Křesla, sedačky, vázy a dekorace jsou tak představovány v industriálním prostoru, který se podařilo zachránit od demolice.

Foto: Novinky

Nádraží se proměnilo v nevšední výstavní prostor.

Článek

Ve velké a zapomenuté hale nákladového nádraží letos probíhá hlavní výstavní přehlídka Designbloku 2013. Právě v ní je umístěna hlavní přehlídka a nádraží tak slouží jako Superstudio.

Designové produkty jsou prezentovány ve vozech i ve skladištích i skladových halách z 30. let. Nechybí ani stylové kavárny a bary. Pohyb lidí je v rámci areálu usměrněn mimo běžné dopravní trasy do architektonicky nejzajímavějších vnitřních částí kolejišť a nástupišť. Prostoru pro přehlídku je dost, celý areál nákladového nádraží zapůjčený Českými drahami má několik desítek hektarů.

Foto: Designblok

Nákladové nádraží je jednou z největších zachovaných funkcionalistických průmyslových staveb v Praze.

Předtím přehlídka probíhala například v Ústřední budově Elektrických podniků hlavního města Prahy na Vltavské, i letos tak hosté mohou navštívit funkcionalistickou památku.

Nákladové nádraží čeká nová budoucnost a využití. Stavba Karla Caivase a Vladimíra Weisse totiž byla letos definitivně zapsána do seznamu národních památek.

Foto: Novinky

Návštěvníci Designbloku mohou obdivovat industriální krásy místa.

Podle prohlášení zastupitelstva hlavního města Prahy cílem není zakonzervování budovy, ale využití území při zachování dostatečného podílu zeleně. Rada má usilovat v této lokalitě o vybudování nových parků a sportovišť volně přístupných občanům. Přehlídka Designblok je první společenskou událostí, která má budoucí použití naznačit.

Foto: Novinky

Výstava probíhá i ve starých vagónech.

„Prohlášení budovy Nákladového nádraží Žižkov kulturní památkou bylo letos vyvrcholením první etapy úsilí občanského sdružení Tady není developerovo o jeho záchranu. V rámci krátkodobého plánu se teď snažíme ukázat, že nové využití nádraží je možné: Ve spolupráci s iniciativou Auto*Mat sem byla naplánována trasa Velké jarní cyklojízdy, od června do září nádraží hostilo přehlídku současného umění Prague Biennale, nyní navazuje Designblok,” uvedl pro Designblok zástupce starostky MČ Praha 3 Matěj Stropnický.

Podle něj by budova měla sloužit pro kulturně-vzdělávací účely a předpokládá se administrativní rozdělení a vznik subjektu, složeného z veřejnoprávních i soukromých kulturních institucí.

Foto: Novinky

Rozlehlý areál je možné využít pro veřejné účely.

Superstudio Nákladové nádraží Žižkov na adrese Želivského 2, Praha 3 je otevřeno do soboty 12. 10. v době od 10 do 21 hodin. V neděli 13. od 10 do 19 hodin.

Reklama

Související články

Futuristická vana nahradí i houpací síť

Britská designérská společnost Splinter Works vymyslela originální vanu připomínající klasickou houpací síť. Podle designérů je právě odpočinek v houpací síti...

Výběr článků

Načítám