Hlavní obsah

Díky tvořivosti majitelky se rodinný dům proměnil v originální domov

Novinky, Daniela Rígrová

Rodinný dům nemusí nutně sloužit pouze k bydlení. Pokud je paní domu osobností s tvůrčím duchem, najde se pod střechou novostavby místo i pro keramickou dílnu a společné setkávání žen. Ostatně rukama majitelky prošly téměř všechny předměty v domácnosti a nesou její nezaměnitelný punc.

Foto: Robert Virt

Chloubou majitelky domu je bezesporu pečlivě udržovaná zahrada.

Článek

Před čtyřmi lety bydlela rodina se čtyřmi dětmi v městském bytě 3+1 hned u silnice. „Nebylo to ideální,“ vzpomíná energická paní domu, které by nikdo nehádal skutečný věk.

„Když jsme se rozhodli stavět, nakreslila jsem si malý domeček s obývákem propojeným s kuchyní, abych se necítila sama. Přidala jsem dílnu, v patře dva dětské pokoje a to bylo všechno. Toužila jsem po útulném domku s balkónem ve štítu, kde dnes večer sedávám a dívám se, jak zapadá slunce za lesy a zurčí blízký potůček. Balkón se nám povedl, ale dům je nakonec větší, než jsem si představovala,“ vypráví.

Foto: Robert Virt

Velká plocha střechy s jižní orientací přímo vybízela k instalaci fotovoltaických panelů.

Do vizí zasáhla samozřejmě i přání manžela, a tak ke jmenovaným místnostem přibyl především krytý bazén. Přízemí je dále rozšířeno o technické zázemí s garáží a v intimní podkrovní zóně se dům rozrostl o ložnici se šatnou a hostinský pokoj. Bazén spolu s obývací kuchyní tvoří ramena půdorysu do písmene L, která se jižním směrem otevírají na terasu a do upravené zahrady.

Foto: Robert Virt

Výrazný štít s přesahující střechou vytváří rámec pro příjemnou lodžii s výhledem do zahrady.

Velká posuvná okna propojují trojici prostorů do živého srdce rodinného domu, kde se u velkého stolu scházejí již dospělé děti i s novými partnery, pravidelný keramický kroužek a také sousedi, s nimiž za několik let společného života na okraji obce pod brdskými lesy našli majitelé společnou notu.

„Není tady sterilní městské prostředí. Vesnice žije vlastním životem, pořádají se tu v okolí různé akce a se sousedy máme dobré vztahy, navzájem si pomáháme,“ uzavírá žena výčet příjemných radostí života na venkově.

Foto: Robert Virt

Poloha ve svahu si vyžádala terénní úpravy včetně půvabných kamenných opěrných zídek.

Technické údaje
Dispozice: 5+1, krytý bazén, keramická dílnaUžitná plocha: 304 m²Zastavěná plocha: 210 m²Konstrukce: zdicí systém Porotherm, vnější kontaktní zateplení - fasádní polystyren 80 mm a minerální izolace, dřevěný krovVýplně otvorů: dřevěné dveře vnitřní i venkovní vyrobené na míru, dřevěná okna s izolačním dvojsklem, střešní okna VeluxPodlahová krytina: keramická dlažba v přízemí, v koupelně a v dětských pokojích; dřevěná plovoucí podlaha v galerii nad schodištěm; laminátová plovoucí podlaha v ložniciStřešní krytina: černá betonová taška BramacVytápění: tepelné čerpadlo voda/vzduch, solární panely na ohřev bojleru a bazénu, litinová kamna v přízemí
Foto: Robert Virt

V jižním štítu podkroví je umístěna velká ložnice rodičů s prosklenou stěnou na lodžii.

Od výkopu ke kolaudaci

Než však mohli návštěvníci po osvěžující koupeli v bazénu zasednout kolem velkého stolu pod slunečníkem a vychutnat si čaj z domácích bylinek, museli manželé projít několikaletou zkušeností s výstavbou domu.

Od prvního výkopu základové desky trvaly stavební práce i s přestávkou pro vyřízení hypotéky necelé tři roky. K realizaci individuálního projektu šitého na míru si vybrali tradiční přírodní materiál - pálenou cihlu systému POROTHERM od společnosti Wienerberger.

Foto: Robert Virt

Stará litinová kamna dostala po vybroušení novou barvu, šamotovou vložku a litinovou desku, na které se pečou bramborové placky jako za časů babiček.

Celosvětově největší výrobce cihlářských výrobků v rámci svých služeb nabízí mnoho variant produktů a právě klasická cihla s výbornými energetickými parametry a staletou tradicí u manželů už pro svůj přírodní charakter zvítězila.

Z portfolia kompetentních stavebních firem speciálně proškolených pro práci s produkty společnosti Wienerberger si vybrali blízkou stavební společnost AVstav, která se specializuje převážně na dodávky rodinných domů na klíč, rekonstrukce či nástavby.

Foto: Robert Virt

Dřevěné bytelné schodiště dala dohromady mužská část domácnosti stejně jako atiku ve zdi.

Ručně vyrobený svět

Každá část vnitřního vybavení získala tvořivým dotekem členů rodiny nový život: stará litinová kamna dostala po vybroušení novou barvu, šamotovou vložku a litinovou desku, na které se pečou bramborové placky jako za časů babiček; dřevěné bytelné schodiště dala dohromady mužská část domácnosti stejně jako atiku ve zdi, která připomíná starou venkovskou chalupu; knihovnu v podkrovní galerii naopak postavila paní domu a vedle ní zavěsila zrenovovaný obraz po babičce; jedno křídlo staré skříně se v dívčím pokojíku proměnilo na zrcadlo ozdobené mušličkami, zatímco druhé křídlo zakotvilo v ložnici rodičů.

Výčet tvořivých zásahů do vybavení domácnosti může být nekonečný. S rozdílnými podlahovými krytinami v každé místnosti hravě koresponduje různorodé vybavení domu, jedno však mají společné - neutuchající chuť vytvářet si po svém vlastní prostředí k životu v hlubokém spojení s tradicí předků a přírody.

Foto: Robert Virt

Podkrovní koupelna s keramickým obkladem teplých barev a dřevěným pódiem u vany potvrzuje příklon majitelů k přírodnímu stylu.

Zaujalo nás
Chladné večery mimo topnou sezónu zútulňuje teplo z litinových kamen v obývacím pokoji, v místě, kde majitelka do budoucna sní o postavení kachlových kamen s poležením na peci a kameninovou nádobou na ohřívání vody. Chalupářský ráz novostavby navozený už přiznanými stropními trámy i dřevěnými rámy oken a dveří vyrobenými na míru by tak byl úplný.

Ve jménu úspor

Pro zlepšení tepelně izolačních vlastností zvoleného stavebního materiálu získal celý dům osmicentimetrový plášť z fasádního polystyrenu s příměsí grafitu, který na jižní straně nahradila minerální izolace.

Foto: Robert Virt

Knihovnu v podkrovní galerii postavila paní domu.

Příjemné teplo zajišťuje ve všech obytných místnostech jak v přízemí, tak v podkroví podlahové vytápění tepelným čerpadlem voda/vzduch, které právě v kombinaci s podlahovým topením dosahuje nejlepších úspor. Ohřev vody v bojleru a bazénu doplňují solární panely umístěné na střeše.

Článek připravila redakce časopisu MŮJ DŮM.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám