Hlavní obsah

Kamenné prvky doladí i moderní interiér

Novinky, tnk

Pravé kamenné obklady i jejich imitace doladí interiér zařízený v přírodním stylu, který je v poslední době hodně trendy. Díky těmto prvkům bude byt připomínat relaxační salón.

Foto: koláž: dlažba Stone D, výrobce Impronta Ceramiche (Siko koupelny), Letterfest, MeroWings International

Přírodní barvy a materiály i jejich imitace v obkladech, dlažbách a doplňcích patří mezi nejžhavější trendy v interiérech.

Článek

Kamenné obklady stěn se čím dál častěji přesouvají z exteriérů i do interiérů. Jejich výhodou je, že na povrchu nejsou vidět drobné nečistoty a po letech užívání mají obklady efektní patinu, která jejich vzhledu na kráse neubírá.

Foto: Hornbach

Lepení kamenných obkladů je jednoduché. Použijí se předpřipravené pláty, které se pokládají přímo na stěnu.

Obklady a dlažby se svým vzhledem snaží stále více přiblížit materiálům, které nejsou pro koupelny kvůli vlhkému prostředí typické. Stále dokonalejší technologie umožňují vytvoření na první pohled skoro nerozeznatelné iluze nejrůznějších materiálů. V interiéru se tak díky možnostem digitálního tisku dobře uplatňují i imitace kamene.

Foto: Hornbach, DigetexHOME.com

Vlevo: kamenná obklad, vpravo: tapeta s motivem přírodního kamene.

Kamenné obklady stěn z křemence, břidlice nebo mramoru se hodí do obývacího pokoje, ale i do ložnice. Tam je ale vhodnější volit drobnější vzory a dekorovat jen část stěny (např. jen za postelí, v okolí krbu nebo televizoru).

Foto: výrobce Azuliber (Siko koupelny)

Série Brick vytváří iluzi cihlové zdi.

Tyto obklady zapadnou do interiérů zařízených v přírodním stylu (kterému dominuje zeleň, dřevo a proutí), písková nebo šedivá barva v něm nebudou rušit a naopak dojem z interiéru dobře dokreslí.

Nepodceňujte barvu stěny

Ke světle šedému obkladu se hodí například bílá barva stěny. Tmavě šedému břidlicovému obkladu sluší slonovinově bílá barva. Pískový obklad se dobře kombinuje s přírodními barvami – hnědou, grafitovou a béžovou barvou interiéru. Obdélníkový obklad dovede prostor opticky rozšířit, a pokud horní část končí o několik desítek centimetrů níž než stěna tak i vizuálně snížit strop.

Foto: Alison at Home, Letterfest, Iapetus

I interiérové dekorace mohou navodit dojem, že jste v jeskyni. Stačí vybrat správné šedavé odstíny.

Interiér pak sladí obrazy s motivem oblázků, lampy s podstavci z imitací oblázků nebo i nevšední křesla připomínající valouny.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám