Hlavní obsah

Parní čističe si poradí s roztoči, špinavými okny i hračkami

Právo, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domácí úklid máme většinou spojený s vidinou používání spousty domácí chemie. Tu prostředek na okna, tam na dlaždice, jiný na čištění trouby a další zase na sporák. A co je nejhorší, v některých případech ani ty nejlepší přípravky nevyčistí nebo nezlikvidují úplně všechno. Na větší a důkladnější úklid se proto vyplatí mít po ruce parní čistič.

Foto: KÄRCHER

Jíst ze země se doslova a do písmene dá jen v málokteré domácnosti. Po důkladném ošetření podlah párou to však možné je. Parní čističe je zbaví nejen veškerých viditelných nečistot, ale právě i těch, které našemu zraku běžně unikají.

Článek

Je až neuvěřitelné, co všechno dokáže obyčejná voda, když je proměněná na horkou páru.

Podlahy a okna

Pro parní čistič neexistuje místo, na kterém bychom jej nevyužili. Od podlah a obkladů, kde kromě povrchu dlaždic výtečně odstraní i nečistoty ze spár, po koberce, na nichž si dobře poradí se skvrnami po víně a potravinách, a dokonce zlikviduje i eventuální nehodu po domácím mazlíčkovi. Včetně zápachu.

Foto: KÄRCHER

Spáry jsou na podlaze jedním z nejproblematičtějších míst. Horká pára si s nimi ale snadno poradí.

Stejně dobře se parní čističe uplatní při mytí oken a dalších ploch, např. dveřních výplní z reliéfového skla. Neocenitelné jsou při údržbě kuchyně, protože díky horké páře se zbavíme všech mastných nánosů. Horkou párou ve spolupráci s kartáčkem nebo drátěnkou na nástavci můžeme bez větších obtíží čistit troubu anebo gril.

Oživí i zašlou sedačku

Samostatnou kapitolou je čištění čalouněného nábytku. Ačkoli s tím obvykle nebývá problém, je určitě bezpečnější vyzkoušet účinky páry na nějakém skrytějším místě. Když test dopadne dobře, můžeme parní čistič použít nejen k osvěžení vzhledu sedací soupravy, ale i k jejímu ozdravění.

Foto: GORENJE

Neotřelým designem upoutá model Gorenje SC 1800 R, který se prodává za částky od 2981 Kč.

Horká pára totiž zatočí s roztoči, uvolní nečistoty z vláken včetně dlouho usazovaného prachu na špatně přístupných místech. Čalounění zůstane po ošetření párou pouze vlhké, snadno rychle oschne, aniž by zplesnivělo.

Neotřelé způsoby použití

Protože pára pronikne kamkoli, dobře se hodí k čištění všemožných škvírek a zákoutí, kam se jinak obtížně dostáváme, např. mezi žebroví radiátorů.

Parní čistič dokonale očistí plastové hračky a propaří plyšáky.

Foto: KÄRCHER

Univerzální pomocník pro každodenní úklid – Kärcher SC 2550 C. Cena 4590 Kč.

Parní čističe lze využít i k omývání a zvlhčování pokojových rostlin anebo ke zvlhčování a (při použití nástavce s nádobkou na aroma látky) k provoňování domácnosti.

Foto: CONCEPT

Pro drobné práce v domácnosti je určen malý kompaktní Concept CP 1001 Steamer. Cena 999 Kč.

Rady pro nákup:

Před koupí si pečlivě prostudujeme technické parametry přístroje. Nenechme se omámit samotnou výškou tlaku, musí jí odpovídat příkon. Když tomu tak není, přístroj nezvládá udržovat uváděný tlak průběžně během práce.

Na trhu jsou jedno- i dvoukomorové parní čističe. S jednokomorovými zacházíme podobně jako s papiňákem, tj. po natlakování páry jej už neotevíráme a při doplňování vody musíme počkat, až tlak uvnitř nádržky poklesne. U dvoukomorových je druhá komora bez tlaku a slouží jako zásobník vody pro první, natlakovanou. Do přístroje tak vodu doplňujeme kdykoli.

Parní čističe se vyrábějí v mnoha variantách pro různá využití. Nejjednodušší ruční čističe slouží jen k rychlému použití na menší ploše. Ideálně v kuchyni, v koupelně, k odstranění kalamity po domácím mazlíčkovi.

Převážně k úklidu podlah slouží tzv. parní mopy, které mohou (a nemusejí) být vybaveny dalšími nástavci pro jiné práce.

Vysavačům se pak podobají čističe s nejvšestrannějším použitím, doplněné velkou škálou nástavců v základní sadě a často s možností ještě další dokoupit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám