Hlavní obsah

Žárovka, která vrhá různobarevné stíny, vás dostane

Novinky, nes

Jednou z novinek představených na letošním ročníku nábytkářského veletrhu v Miláně byla i žárovka vrhající různobarevné stíny nazvaná CMYK bulb. Jejím autorem je mladý holandský návrhář Dennis Parren.

Foto: Dennis Parren

Skvělým doplňkem CMYK žárovky je stínítko Diamant, které vytváří na zdech a na stropě tisíce drobných, jemně barevných puntíků.

Článek

Žárovka vydávající světlo, které způsobuje, že předměty vrhají stíny v různých barvách, je ve skutečnosti rozvinutím Parrenova návrhu lampy pracující na stejném principu, s nímž v roce 2011 graduoval na Akademii designu v Eidhovenu.

Foto: Dennis Parren

Zábava, která vaše děti určitě dlouho neomrzí.

Jádrem „žárovky“ je silný zdroj bílého světla doplněný o LEDky v červené, modré a zelené barvě. Výsledkem jsou modré, purpurové a žluté stíny.

Foto: Dennis Parren

Různobarevné stíny vrhané CMYK žárovkou .

Foto: Dennis Parren

Základem CMYK žárovky je silný zdroj bílého světla doplněný LEDkami v červené, modré a zelené barvě.

Ačkoli pro pobavení společnosti doma je ideální ponechat žárovku nezakrytou, pro běžnou denní potřebu je lépe doplnit ji stínítkem. Kromě tradičních typů, jež lze pořídit v obchodech, můžete žárovku vybavit i Darrenovým dalším výtvorem, stínítkem Diamant.

Kromě atraktivního tvaru zaujme především způsobem, jakým umocňuje barevný efekt světelného zdroje. Je vyrobeno z matného bílého polypropylenu a jeho povrch je pokryt drobnými dírkami, které do okolí propouštějí tenoučké paprsky světla. Zdi a strop pak působí dojmem, jako by byly posety tisíci jemně zbarvených puntíků.

Foto: Dennis Parren

Žárovka CMYK se stínítkem Diamant.

Očekává se, že cena CMYK žárovky, jakmile se začne prodávat, bude okolo 95 eur (tedy cca 2445 korun).

Co je CMYK

Název žárovky je odvozen od barevného modelu CMYK založeném na subtraktivním míchání barev, při němž se barvy od sebe odečítají. Touto metodou se omezuje barevné spektrum, které se odráží na povrchu. Název CMYK je tvořen prvními písmeny základních barev modelu C (cyan - modrá), M (magenta - purpurová), Y (yellow - žlutá) a K (key - klíčová, základní). Poslední písmeno reprezentuje černou barvu, která byla kvůli tisku zařazena jako čtvrtá barva. Jednak je levnější tisknout černé věci samostatnou barvou než překrytím tří ostatních a jednak je samostatná černá tmavší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám