Architektonická firma Haworth Tompkins umístila jasně červené hlediště do prostředí brutalistního Národního divadla v Londýně. Stavba vznikla z hrubého dřevěného řeziva a má vytvářet hravý protiklad k vedlejší budově z roku 1970.

Stavba nese název ‘The Shed’ (Bouda) a je jen dočasná. Část divadla je totiž zatím nepřístupná z důvodu rekonstrukce. Autorem je britské architektonické studio Haworth Tompkins, které na vzniku stavby spolupracovalo s divadelní konzultační společností Charcoalblue.

Stavba sousedí s brutalistní architekturou.

Stavba sousedí s brutalistní architekturou.

FOTO: Philip Vile

Dočasný vstup do budovy je umístěn pod stávajícími balkóny staré stavby. Budova se nachází v londýnské čtvrti South Bank je vysoká 16,4 metru (včetně komínů).

Divadlo na sebe dtráhá pozornost svými tvary i výraznou barevností.

Divadlo na sebe strhává pozornost svými tvary i výraznou barevností.

FOTO: Philip Vile

Stavba je zcela bez oken a větrá díky čtyřem věžím, které nasávají vzduch z okolí.

Návštěvníkům má budova sloužit po dobu jednoho roku. Interiér je proto zařízen střídmě a je v něm umístěn plně recyklovatelný nábytek. Užitná plocha stavby je 628 m².

Interiér stavby barevně koresponduje s vnějškem budovy.

Interiér stavby barevně koresponduje s vnějškem budovy.

FOTO: Philip Vile

Sál obsahuje 265 klasických sedadel a šest míst pro zdravotně postižené diváky.  Sedadla jsou vytvořena z oceli a překližky.

Nákres interiérového uspořádání divadla.

Nákres interiérového uspořádání divadla.

FOTO: Haworth Tompkins

Stavba začala loni v září a dokončena byla letos v únoru. Jedná se o experiment, který je pokusem změnit vnímání diváků na instituci londýnského Národního divadla.