Hlavní obsah

Montovaná dřevostavba jako ideální řešení pro rodinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaký dům zvolit pro rodinu, která má zájem o úspory energie a chce bydlet v novostavbě v horizontu jednoho měsíce? Odpověď na tuto i jiné otázky dává nový vzorový dům RD Rýmařov.

Foto: Robert Virt, www.dumabyt.cz

Rodinný dům s názvem ATYP DIMENZE Line jistě zaujme architekturou i řadou technických parametrů.

Článek

Architektonicky zdařilý dvoupodlažní objekt se sedlovou střechou a působivou horní stavbou je v ulici Studánková ve čtvrtém pražském obvodě nepřehlédnutelný.

Představuje osobitý styl montovaných dřevostaveb a nabízí dostatek prostoru i pro početnější rodinu, která ocení nejen soukromí pro jednotlivé členy, ale i velkou společnou místnost v přízemí s atraktivní moderní kuchyní a dřevěnou terasou propojující dům se zahradou v japonském stylu.

Foto: Robert Virt, www.dumabyt.cz

Stavba domu je řešena technologií používající při montáži stěnové, příčkové a stropní panelové dílce na bázi dřeva.

Nízké tepelné ztráty

Vzorový dům otevřela společnost RD Rýmařov, která se zaměřuje na ekologické úsporné domy, stavěné na bázi lehké prefabrikace dřeva. Patentovaná moderní technologie dává záruku dlouhé životnosti domu (více než 50 let) a garantuje kvalitní tepelné izolace obvodových a stropních konstrukcí, včetně spolehlivých protipožárních opatření.

Montované dřevostavby vynikají úsporným provozem – výrobce uvádí hodnotu součinitele prostupu tepla stěnové konstrukce U = 0,16 W/m2K, což by mělo bez problémů zajistit tepelnou pohodu v mrazivé zimě stejně jako v horkých letních dnech. Kvalitní skladba konstrukcí zaručuje nízké tepelné ztráty a tím také akceptovatelné náklady na vytápění.

Důmyslná skládačka

Dům v ulici Studánková nese označení ATYP – DIMENZE Line 96/45° a jeho dispozice důmyslně využívá všechny možnosti stavebních dílů RD Rýmařov. Základními materiály pro výrobu těchto dílců jsou minerální plsť, smrkové řezivo, dřevotřískové, dřevovláknité, sádrokartonové a sádrovláknité desky.

Foto: Robert Virt, www.dumabyt.cz

Vybavená moderní kuchyně navazuje na prostornou venkovní terasu.

Z jejich tvarů a daných pravidel pro navrhování pak vyplývají zajímavé půdorysné a výškové proporce rodinného domu. Spodní stavbu tvoří masivní železobetonová deska, jde tedy o běžné základy domu. Horní stavbu řeší stavitelé prostřednictvím osvědčené stavebnicové technologie s názvem RD Rýmařov, založené na vysoké kvalitě stavebního materiálu a na pevných šroubových, hřebíkových a lepených spojích.

Nosnou konstrukci obvodových stěn tvoří dřevěná rámová konstrukce (120 x 120 mm, 120 x 60 mm), obalená z obou stran sádrovláknitou deskou a vyplněná tepelnou izolací z minerální plsti (Orsil-Uni). Výstavba domu je jednoduchá, logická a rychlá, ale raději ji přenechejte certifikované firmě. Bydlet můžete do jednoho měsíce.

Technické údaje

Rodinný dům ATYP – DIMENZE Line 96/45° s jednou bytovou jednotkou a obytným podkrovím pro tři až pětičlennou rodinu.

Zastavěná plocha: 106 m2

Užitná plocha: 152 m2 Provedení dvoupodlažního objektu rodinného domu je bez podsklepení s osazením horní stavby na úložné desce.

Konstrukce: betonové základové pásy a základová deska, montovaná dřevostavba s použitím stavebnicové technologie RD Rýmařov (dřevěná rámová nosná konstrukce, sendvičový obvodový plášť s izolací z minerální vlny, sádrovláknité desky + omítka), dřevěný krov, sedlová střecha se sklonem 45°, střešní krytina betonové tašky BRAMAC – TEGALIT, barva černá.

Výplně otvorů: ochrana proti prachovým částicím je zajištěna speciálním návrhem systému okenních a dveřních výplní, které zajišťují minimální průnik prachových částic a dostatečnou výměnu vzduchu. Koeficient prostupu tepla u venkovního okna (sklo) je u=0,80 w/m2K.

Vytápění: plynové v kombinaci s příležitostným vytápěním na tuhá paliva (dřevo). Úspora energie a ochrana tepla je posuzována v souladu ČSN 73 0540. Průkaz energetické náročnosti budovy je součástí projektu ústředního vytápění.

Dům je projektován jako nízkoenergetický, koeficient prostupu tepla u(w/m2K): obvodová stěna = 0,16; střešní konstrukce = 0,17; strop pod podkrovím = 0,14; podlahová konstrukce v 1. NP = 0,29.

Orientační hodnota stavby: 3 600 000 Kč.

Předpokládá se výstavba v jedné etapě, lhůta výstavby je jeden měsíc.

Vlastimil Růžička, www.dumabyt.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám