Hlavní obsah

Jak proměnit koupelnu v oázu relaxace

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koupelnu jsme zařídili pohodlnou vanou a sprchou, jsme spokojeni s dispozicí i výběrem obkladu. Ale stále to není ono. Prostor jakoby působil nezabydleně, neútulně. Jak si pomůžeme? Hebkými ručníky a osuškami, svíčkami a vonnými esencemi.

Foto: À la Maison

Katalytické lampy jsou krásné a voňavé. Difuzéry rozptylují po koupelně vonné esence, nabízí se až 70 druhů.

Článek

Koupelna je domácí oáza, kde konečně můžeme být sami a v klidu. Když se nám v koupelně bude líbit, déle v ní pobydeme a užijeme si ji. Proč stále spěchat, když jsme si s volbou vany nebo sprchy dávali takovou práci a teď si nepoležíme v pěně, ani nevyužijeme masážních trysek z hlavice?

Kdo počítá s relaxem, vybírá vanu a sprchu k tomu primárně určenou (pohodlné opěrky, masážní trysky apod.). Je pro něho podstatný i vzhled koupelnového nábytku, který může vypadat, jakoby právě přišel z kolekce obývacího pokoje.

Foto: ORAS

Domácí wellness si zaslouží sprchu s výkonnou hlavicí. Sprcha Oras Hydra má průměr hlavice 238 mm, voda vytváří kapky ve tvaru korálků a připomíná déšť. Hlavici lze nastavit do potřebného úhlu.

Vůně a světlo

Celkový dojem je hodně o detailu. Důležitá je barva a vzor ručníků, ale i drobné dekorace jako jsou svíčky, vonné difuzéry a aroma lampy. Můžeme je postavit do nik, na hlubší umyvadlo, na širší lem vestavěných van, na volnou poličku. Jsou tady pro to, aby voněly, svítily, dělaly nám radost a pomáhaly relaxovat.

Originální a krásné jsou katalytické lampy, které se vyrábí ve třech velikostech, v mnoha barevných odstínech a designu. Nalévají se do nich náplně (difuzéry), které do prostoru rozptylují vonné esence (až 70 druhů). Oleje s vůní vydrží velmi dlouho. Když dojdou, můžeme náplň změnit a osvěžit se vůní zase jinou (jarní, letní, podzimní a zimní).

Foto: A LA MAISON

Dámy si mají udělat někdy radost a zakoupit relaxační přípravky. Originální je koupelová sůl s vůní růží, objem 260 ml.

Do voňavého prostředí zakoupíme přírodní kosmetiku v podobě relaxační pěny, rozpustných olejů nebo pěnivých mýdel v designových krabičkách. K výrobě se primárně používají zelené rostliny, květiny a bylinky, oleje jsou vždy rostlinného původu a tedy šetrné k pokožce. Oblíbené jsou oleje z růží, které jsou vhodné na citlivou a suchou pokožku, oleje z kakostu, jež pokožku regenerují a vyhlazují vrásky.

TIP: Dobrou volbou je vše s přísadou medu, aloe vera, heřmánku (uklidňuje a hojí), levandule, která zabírá na revmatické bolesti.

Foto: OBI

Umyvadlo používáme několikrát denně, a tak si vybereme takové, které se nám líbí a přitom se dobře udržuje a používá.

Měkké a hebké ručníky

Dokážou koupelnu dokonale zútulnit. Volíme je v oblíbených barvách, které ladí třeba s obklady nebo jsou naopak jejich kontrastem. Kromě barvy a velikosti se zajímáme i o gramáž, materiál a délku vláken, protože jenom kvalita a správná údržba ručníků zaručí jejich dlouhou životnost. Za výbornou se považuje gramáž s hodnotou 450 g/m2 a vyšší. Důležitá je také délka vlasu: čím delší, tím vyšší savost, absorpce, ručníky rychleji schnou.

Foto: A LA MAISON

Měkké a hebké ručníky mají ladit s obklady a stylem koupelny. Jejich životnost prodloužíme správnou údržbou. Nedáváme aviváž, pereme podle barev a také pořizujeme kvalitu s gramáží 450 g/m2 a více.

Mezi žádané materiály patří třeba velur, který vytváří sametový efekt, a bavlněný materiál (vyžaduje ale spíše přirozené větrání). Kvalitní jsou i ručníky a osušky s bambusovou viskózou, které jsou savé, nevznikají na nich plísně. Aby ručníky vydržely, musíme o ně správně pečovat. Před prvním použitím se doporučuje je dvakrát vyprat, aby se uvolnilo již volné vlákno.

Při praní ručníků nepoužíváme aviváž, protože ta vytvoří na povrchu film a lepí vlákna k sobě, u bílých a světlých ručníků může aviváž způsobit i zešednutí. Také je důležité dodržet předepsané dávky prášku a prát zásadně podle barev.

Foto: DŘEVOJAS

Umyvadlo pro dva Slim je zapuštěné v koupelnové skříňce Image. Čelní plocha je s designovým obrázkem.

Ručníky a osušky určitě nežehlíme, smyčky se mohou zploštit a polámat, ztratit barvu, savost a žádoucí kvalitu.

Komfortní vana i sprcha

Voňavá koupel ve vaně je báječná věc, dlouhé poležení nás povzbudí do dalšího dne. Obvykle nám ale voda vychladne poměrně brzy a my z ní vylezeme dříve, než jsme chtěli. S „nejpohodlnější vanou na světě“ se nám to ale nestane, protože jako jediná na českém trhu umí dopouštět teplou vodu a nechat odtéct skrytým odtokem ze spodní části u nohou vodu studenou.

Vana s názvem You (Ty) je promyšlená do detailu a nabízí tzv. cirkulaci vody. Díky tomu se nemusíme z vychladlé vody natahovat po kohoutku a dotáčet vodu horkou, rukou ve vodě zavířit a promíchat. Vanu navrhoval renomovaný designér a opravdu se mu podařila. Vana ručí za komfort pro všechny části těla.

Foto: RAVAK

Pohodlná vana You je prohloubená oproti standardu o 8 cm, takže ramena jsou hezky ponořena. Pod hladinou jsou schůdky a teplá voda se naprosto jedinečně připouští z podhlavníku (masíruje tedy oblast beder).

Oproti jiným vanám je prohloubena o 8 cm, takže si v ní při ponoru ohřejeme i ramena. Pod hladinou má You schůdky, které slouží jako opora pro nohy (ani menší postava nesjíždí do vody a netopí se). Voda se netradičně napouští v horní zádové části (pod podhlavníkem) tam, kde máme bedra a oblast náchylnou ke stresové tenzi, a hezky nám ohřívá záda, ulevuje unaveným svalům a lokálně prokrvuje kůži. Vana může být i v provedení s hydromasáží, tedy ve dvou variantách. Rozměr vany You je 175/185x85 cm, cena samostatné vany bez hydromasáže je 12 940 Kč.

Foto: SANITEC

Sprcha, nebo vana? To je otázka pro mnohé rodiny. Ženy chtějí relaxovat v pěně, muži se raději sprchují. Dobrý řešením pro obě strany je sprcha na panelu ve vaně a decentní zástěna.

Ženy si rády poleží déle ve vaně, muži obvykle preferují rychlou sprchu. Ne všechny koupelny jsou ale tak veliké, aby v nich byly vana i sprcha zároveň. Co s tím? Moudrým řešením, které vyjde vstříc oběma stranám, je realizace vany se sprchovým panelem (nemusíme nepohodlně držet hlavici v rukou) a zástěna. Ta by měla být decentní, téměř nenápadná, aby vizuálně nerušila. Hezky vypadá jednoduché, minimalistické sklo s hladkou povrchovou úpravou, které se snadno udržuje v čistotě.

Krásný nábytek, pohodlná sanita

Koupelnový nábytek je věcí vkusu, pohledová čelní dvířka ale mohou být naprosto originální. Kus vyrobený na míru nás může přenést do baroka, stejně jako do jednoduchého severského designu.

Barva čistě bílá, třeba i ve vysokém lesku, se výborně kombinuje s ostatními odstíny, působí klidně a harmonicky. Kdo chce koupelnu decentně oživit, může volit zajímavé motivy na čelní pohledová dvířka: vzory bambusu, kamínků nebo květin jsou nejoblíbenější.

Foto: MYJOYS

Koupelnová skříňka se skleněnou čelní plochou nabízí několik variant exkluzivních tapet ve skle, zejména s floristickým motivem.

Koupelna má být příjemná pro každého člena rodiny, a tak myslíme i na malé děti. Koupelnu tedy vybavíme barevnými doplňky, vlastním věšáčkem v ideální výšce, ručníkem s dětským motivem, kelímkem na kartáčky.

Kromě těchto doplňků ale můžeme myslet i na praktické věci: dětskou sanitu, která je nejen v provedení mini pohodlná, ale také bezpečná. V nabídce na trhu jsou umyvadla, kde děti dosáhnou na mýdlo a vodovodní baterii, stejně jako WC mísy s výškou 33 cm, které jsou dětem snadno přístupné.

Foto: SANITEC

Koupelnu přizpůsobíme i malým dětem, třeba věšáčkem v jejich výšce nebo malým umyvadlem.

Reklama

Související témata:

Související články

Masážní trysky se už v koupelnách zabydlely

Sprchování může být příjemný relax spojený s vodní masáží, která nám uvolní zatuhlá záda a šíji. Stačí si do sprchy pořídit panel s tryskami nebo koupelnu...

Do koupelny a kuchyně zvolte odolnou podlahu

Oba prostory (koupelna i kuchyň) jsou specifické a na to musíme při výběru podlahy myslet. V koupelně je zvýšená vlhkost vzduchu, sráží se tu pára, voda stříká...

Výběr článků

Načítám