Podkrovní byt o velikosti 115 m2 s dispozicí 3+kk vlastní mladí manželé se čtyřměsíčním synkem Adámkem. Dům, kde proběhla půdní rekonstrukce, je opravdu rozlehlý, bydlí v něm i rodiče a prarodiče naší hostitelky a soužití jenom chválí. Mladí mají své jisté soukromí, ale když je třeba pomoci s potomkem, vždy je někdo na blízku.

Stěnové vytápění je pod všemi střešními okny a zajišťuje tepelný komfort v zimních měsících.

Stěnové vytápění je pod všemi střešními okny a zajišťuje tepelný komfort v zimních měsících.

FOTO: Petr Horník, Právo

S tím, že podkroví bude obytné, se počítalo již před mnoha lety. Tehdy do střechy vilového domu začalo zatékat a bylo nutné střechu kompletně vyměnit. V rámci rekonstrukce se střecha zvedla, a obytný prostor z původní půdy se tak zvětšil.

Do roka a do dne

Podkroví pod novou střechou bylo neobyvatelné a vyžadovalo rekonstrukci. Mladí manželé měli s prostorem své plány a začali s realizací, která od zahájení k nastěhování trvala přesně rok. Vesměs vše se snažili zvládnout sami.

Montáž světlovodu. Ten je umístěný v sádrokartonu přímo nad plánovaným stolem.

Montáž světlovodu. Ten je umístěný v sádrokartonu přímo nad plánovaným stolem.

FOTO: Petr Horník, Právo

Například sádrokartonářské práce, které byly náročné hlavně fyzicky, protože vynést těžké panely až nahoru nebylo jednoduché, se povedly na jedničku. Velký prostor majitelé rozčlenili na dispozici 3 kk, největší část, téměř 85 m2, patří hlavní obytné místnosti. Je tady kuchyň, jídelna, obývací pokoj i pracovní kout.

Další místností jsou ložnice a pokoj, který má téměř 20 m2, má být hernou pro synka. Zatím je herna nevybavená. Teprve až se v praxi zjistí, co batole potřebuje, vybavení se aktuálně dokoupí.

Ložnice majitelů s postýlkou synka Adámka. Na protější stěně jsou bílé šatní skříně.

Ložnice majitelů s postýlkou synka Adámka. Na protější stěně jsou bílé šatní skříně.

FOTO: Petr Horník, Právo

Mladí manželé si s prostorem poradili skvěle, interiér navrhli do posledního detailu, ale pro jistotu konzultovali se švagrovou, profesionální architektkou. Ta jim rozmluvila pouze třetí střešní okno v jedné řadě, protože by nepůsobilo v interiéru pěkně.

Koupelna v podkroví po rekonstrukci. Příjemný je přísun denního světla a čerstvého vzduchu.

Koupelna v podkroví po rekonstrukci. Příjemný je přísun denního světla a čerstvého vzduchu.

FOTO: Petr Horník, Právo

Manželé ale chtěli mít více denního světla, začali se zajímat o světlovody, které se umístí do střechy a přivádějí díky speciálnímu tubusu světlo z exteriéru dovnitř. Vybrali si komfortní světlovod o průměru 60 cm a nechali ho umístit nad jídelní stůl, který tak působí jasně nejen ve dne za sluníčka, ale i v noci při měsíčním úplňku. Světlovod je zapuštěný do sníženého stropního sádrokartonu, po obvodu svítí diodové pásky.

Světlovod přivádí na jídelní stůl dostatek denního světla i po dokonalém zastínění místnosti.

Světlovod přivádí na jídelní stůl dostatek denního světla i po dokonalém zastínění místnosti.

FOTO: Petr Horník, Právo

Kromě světlovodu je dominantním prvkem interiéru i komín, který si majitel obložil sám šedým obkladem přírodního vzhledu. Klasický krb zatím neplánují, protože nosit dřevo nahoru se jim nechce, ale nevylučují do budoucna variantu krbu na biolíh.

Elegantní kombinace černé a bílé

Interiér ladila majitelka do černo-bílé kombinace a pro osvěžení volila také odstín levandulová, který se opakuje na doplňcích, částečně také na výmalbě stěn (v kuchyni pod horními skříňkami). Nábytek je v provedení lesk a společně s bílou opticky rozšiřuje prostor.

Stav podkroví při rekonstrukci, zde pohled na místo budoucí kuchyňské linky.

Stav podkroví při rekonstrukci, zde pohled na místo budoucí kuchyňské linky.

FOTO: Petr Horník, Právo

Praktická je zejména kuchyň do tvaru písmene U, která nabízí hodně místa pro kulinaření a navíc krásný výhled na město. Kuchyň je od jídelny předělená pultem, za ním je klasický jídelní stůl pro šest osob, který lze v případě početnější návštěvy rozložit pro dvojnásobný počet stolujících.

Kuchyňská linka do tvaru písmene U je pro pohyb v kuchyni šikovná. Uložná místa bylo nutné dobře promyslet, protože počet horních skříněk je díky šikmé stěně omezen.

Kuchyňská linka do tvaru písmene U je pro pohyb v kuchyni šikovná. Uložná místa bylo nutné dobře promyslet, protože počet horních skříněk je díky šikmé stěně omezen.

FOTO: Petr Horník, Právo

V centru je pohodlná sedačka s konferenčním stolkem a v rohu pracovní stůl s počítačem. Nábytek v obývacím pokoji tvoří zakoupené kuchyňské skříňky a skříně na ukládání potravin, kterým náš hostitel pouze přidal nohy - podstavce, aby vypadaly elegantněji. Podlaha je v dekoru šedý dub, z materiálu PVC, který je nenáročný na údržbu, odolný a má dlouhou životnost.

V koupelně manželé dali přednost vaně před sprchovým koutem, protože je pro malé děti praktičtější.

V koupelně manželé dali přednost vaně před sprchovým koutem, protože je pro malé děti praktičtější.

FOTO: Petr Horník, Právo

Teplo pod podlahou

V celém bytě majitelé nechali instalovat podlahové vytápění a jako specialitu mají stěnové vytápění pod okny. V zimě je v podkroví komfortně, stejně jako v létě, protože okna jsou zastíněná předokenními žaluziemi a teplo neprostupuje zvenku do interiéru. Mladí manželé jsou se svým bydlením moc spokojeni, kromě podkroví využívají i sklepy vily (kde mají uložené sportovní vybavení) a vzrostlou zelenou zahradu.