Hlavní obsah

Stavba s plastickým graffiti na fasádě zaujme moderně řešenými interiéry

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že i bytová budova může mít nevšední strukturu a přitom zaujmout, dokládá jednoznačně stavba s plastickým graffiti a tajemným názvem Hive Apartment, která vyrostla v Austrálii. Navrhl ji architekt Zvi Belling ze studia ITN Architects, který v ní i bydlí. Originální graffiti na fasádu, které ztvárňuje název stavby, navrhl architektův známý.

Foto: Patrick Rodriguez

Stavbu zdobí plastické graffiti na stěně.

Článek

Fasáda stavby obsahuje kromě graffiti různé další prvky - například šipky apod. Dominuje jí ale hlavně graffiti, které bylo vytvořeno bez barvy. Čtyři metry vysoká betonová písmena vytváří dramatický vizuální vstup do bytů.

Projekt je domovem architekta a i díky tomu byl příležitostí k experimentu.

Foto: Patrick Rodriguez

Polovina stavby vypadá velmi všedně až nezajímavě. Z druhé strany je ale stavby nevšední.

Originální nápisy na stavbě jsou dílem tvůrce Prowla z Rock Da City graffiti Crew z Melbourn.

Foto: Zvi Belling

Ve stavbě jsou umístěny i průhledy ve tvaru šipek.

Zatímco vnější prezentace stavby na sebe strhává pozornost, vnitřní prostory jsou naopak navrženy tak, aby uživatelům poskytovaly klidné útočiště.

Foto: Zvi Belling

Interiéru dominujě hnědo-bílá kombinace barev.

Prvky street artu a inspirace hip hopem se ale promítá i do interiéru, který vypadá tak trochu jako ze sci-fi filmů. V interiéru nechybí posuvné panely, minimalistický interiérový krb nebo akvárium na stropě.

Foto: Patrick Rodriguez

Ve stropě nechal architekt zabudovat nasvícené akvárium.

Stavba vznikla z prefabrikátů a má tak betonové stěny s atypicky řešenými několikanásobnými okny. Místnosti jsou hodně prosvětlené a mají futuristický vzhled.

Foto: Patrick Rodriguez

Architekt se nebál zvolit tvarově velmi originální okna.

Belling volil kvalitní materiály, které je možné nechat vytvarovat přesně do požadovaných forem. Vsadil i na plast a kůži. Barevně velmi střídmý interiér oživil jen několika výraznými barevnými doplňky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám