Hlavní obsah

Plastový nábytek umí být i luxusní

Právo, Karolina Černá

Plastový nábytek získává díky novým technologiím na pevnosti a odolnosti. Jeho výhodou oproti jiným materiálům je barevná i tvarová rozmanitost a nízká cena. Dokáže ozdobit nejeden interiér.

Článek

Milovníkům přírodních materiálů plast sice moc neříká, ale také oni by se divili, jak dokáže napodobit např. dřevo - šikovně vyrobený umělý ratan nebo podlahová prkna.

Plast v nábytkářském průmyslu získává navrch při výrobě židlí, stolků, skříněk, ale i podlahových krytin, okenních rámů, tapet, rolet, poliček a zejména hraje prim v drobných doplňcích. Vyrábějí se z něho obaly na květináče, jelikož dokáže imitovat keramiku. Je oblíbeným materiálem návrhářů, protože snad neexistuje designový styl, který by díky plastu nedokázali napodobit.

Poly-výrobky

Moderní plast je tvrdý a v případě potřeby umí být i pružný. Mezi jeho vlastnosti patří neomezená barevnost, zároveň lze vyrobit transparentní povrchy, čisté nebo s vlisovanými vzory. Dobře vypadá jeho kombinace s textilií, kovem, se dřevem si ale příliš nerozumí. Nespornou výhodou plastu je tvarová flexibilita, plasticita.

K nejpoužívanějším materiálům, z nichž se plastový nábytek vyrábí, patří polyetylen, polykarbonát a polymery ABS a SAN. Jsou tvarově stálé, poměrně odolné proti běžným škrábancům a opotřebování, péče o ně je snadná.

Plast vydrží střídání teplot, takže ho pohodlně využijeme jako zahradní nábytek. Mezi oblíbené interiérové plastové solitéry patří židle, stolky a doplňky, rovněž různé zástěny. Umělohmotné paravány jsou příliš lehké, takže jim svědčí těžší nohy - kovové, nebo kolečka.

Snadnější je použití paravánu jako závěsu oddělujícího prostory v místnosti. Skládá se z plastových dílků (tvary hvězd, koleček, destiček, květů, lístků, vloček), dá se zavěsit na konstrukci, strop, před okna.

Pohodlné židle

Tvrdá neohebná umělohmotná židle, na níž se špatně sedí, je minulostí. Jestliže při nákupu židle z plastu věnujeme pozornost tvaru a hloubce sedáku, sklonu a pružnosti opěradla, bude se nám v ní sedět pohodlně. Důležité jsou i područky ve správné výšce nebo polštářky, které nesklouznou.

Židle z umělé hmoty stavíme nejčastěji ke stolu se skleněnou deskou. Nebo naopak sedáky z transparentního plastu umístíme ke stolu s umělohmotnou deskou syté barvy. Měkké oblé tvary a průhledný probarvený plast interiér odlehčí, vyrobit lze ale i masivně působící židle.

Stylová jsou křesílka vylisovaná z jediného kusu bez svárů a spojů, která pruží a zádům padnou jako ulitá. Buď mají klasický tvar, nebo vypadají jako otevřená koule či vajíčko. Plast změkčí subtilní látkové polstrování, které v létě saje pot a v zimě zahřívá.

Sedět můžeme i na plastových pytlích s polystyrenovou drtí nebo na nafukovacích křesílkách.

Lehké stolky

Plastové stolky jsou ideální k odkládání lehčích věcí nebo jsou oblíbené jako jídelní stoly. V tomto případě ale dbáme na jejich stabilitu a pevnost nohou. Zvolíme-li kruhový tvar stolku, vsadíme raději na silnější jednu nohu uprostřed, která bude z kovu nebo těžkého skla.

Podobně jako lze plastové židle velmi snadno poskládat na sebe (tzv. stohovatelnost), dají se pořídit sady stolků odstupňovaných podle velikosti a zasunutých do sebe, což je velkou prostorovou výhodou.

Z plastu se vyrábí i modulární systémy, nahrazující komody a skříně. Snadno se přenášejí, jsou vhodné do dětských pokojů. Tento nábytek můžeme opatřit kolečky, takže ho přemístí v případě potřeby i dítě. Výhodou plastového zařízení jsou časté oblé tvary a víceúčelovost, což děti baví.

Členěná svítidla a doplňky

S plastem si vyhrají také designéři lamp a závěsných svítidel.

Dnes se vrací móda plastových lustrů a lamp z 50. a 60. let 20. století, které připomínaly kosmická tělesa nebo vytvářely v duchu pop-artu vtipnou barevnou i tvarovou nadsázku.

Výhody plastového nábytku

Snadná údržba, stačí přetřít vlhkým hadříkem.

Lehká konstrukce.

Nepřitahuje tolik bakterie jako např. dřevo.

Barevná pestrost a tvarová rozmanitost.

Z plastové historie

Prvním plastem byl parkesin čili umělá slonovina (chemicky nitrát celulózy), který vynalezl Angličan Alexander Parkes v roce 1855.

Prvním plně syntetickým plastem byl bakelit - reaktoplast vznikající polykondenzací fenolu a formaldehydu (1909). Belgický chemik Leo Hendrik Baekeland si dobře uvědomoval dopad svého objevu a v roce 1910 založil továrnu na výrobu bakelitu v německém Erkneru.

Po první světové válce se začaly vyrábět první vinylové plasty (PVC, polystyren), v 30. letech 20. století byla objevena syntéza prvního polyamidu (nylonu). V téže době začíná prudký rozmach výzkumu i výroby většiny dalších plastů používaných vesměs dodnes.

Do každodenního života vstoupily plasty (a výrobky z nich) masivně až po 2. světové válce jako levná náhrada klasických materiálů.

Nevýhody plastového nábytku

Je neekologický, nelze ho recyklovat.

Dá se snadno ulomit, objevují se praskliny.

Neodolá škrábancům.

Výrobci dodávají na trh bohatě členěné koule vytvořené z poskládaných a vyřezaných plastových šablon, tvarově připomínající krajku, jindy prosté obdélníky, koule nebo svítidla ve tvaru létajícího talíře.

Reklama

Související témata:

Související články

Posezení z dřeva či plastu

Zahradní nábytek může mít mnoho podob. Stálým evergreenem je především dřevo a oblíbený plast.

Výběr článků

Načítám