Hlavní obsah

Vhodně zvolená výška stolu může předejít problémům se zády

Novinky, Kristýna Křížová

Některé zásady se prostě vyplatí dodržovat a jednou z nich je nepochybně správně zvolená výška stolu. Ať už jde o stůl v kanceláři nebo o psací stůl v domácnosti, měli bychom si pohlídat jeho výšku. Pokud to totiž neuděláme, budeme se u stolu hrbit a časem můžeme mít zbytečné problémy se zády.

Článek

Největší neřestí je sezení u malého nízkého stolu, na kterém není místo pro klávesnici, takže je člověk nucen se hrbit. Výška desky stolu by měla být cca 75 cm pro průměrně vzrostlého uživatele, stůl ale může být i o něco vyšší, jen je vhodné si k němu pořídit výškově nastavitelnou židli.

Kancelářské židle by měly být nastavitelné a pohyblivé, ale přitom pevné. Když se člověk může houpat nebo si popojíždět, je uvolněný a tělo si najde svojí přirozenou pohodlnou polohu.

Ideálním řešením je rohový pracovní stůl

Ideálním řešením pro pracoviště je pak rohový stůl, klávesnici máte přímo před sebou a ruce mohou být pohodlně položeny po stranách, takže je vše, jak má být.

Monitor zabere zase hodně místa v zadní části stolu a dostatečně daleko. Takové řešení je ideální  pro domácí pracovnu i do kanceláře.

Dalším důmyslným řešením je výsuvná deska na klávesnici a myš, desku stolu před monitorem pak můžeme plně využít pro poznámky.

Správně umístěný monitor je základ

Monitor je třeba umístit relativně vysoko, horní okraj monitoru má být ve výšce očí, v této výšce má být alespoň střed obrazovky. Správná poloha při používání počítače by měla zajistit volně spuštěná ramena, lokty v tupém maximálně pravém úhlu a uvolněná zápěstí.

Problémem je také umístění monitoru mimo osu, což má velké nároky na krční páteř a následky na sebe nenechají dlouho čekat.

FOTO: Novinky.cz, IKEA

Nohy by měly být v pravém úhlu a uvolněné. Židle nesmí omezovat krevní průtok v podkolení. Sedátko by mělo být dostatečné měkké a mít odpovídající polstrování. Zároveň musí mít nohy oporu, volně visící nohy se odkrví a budou bolet. Nohy by mělo být možné pohodlně pod stolem natáhnout, při pokrčení kolen bychom neměli narážet na pracovní desku.

Občasné sezení na gymnastickém míči je prospěšné

Díky tvaru míče, je sezení na něm částečně nestabilní, což zapojuje hluboký stabilizační svalový systém podél páteře takže narovnává záda. Umožňuje podsazení pánve do správného úhlu. Gymnastické míče mají v oblibě hlavně děti.

Sezení na míči sice neposkytuje oporu zad při relaxaci a běžném sezení, ale je skvělé pro občasné uvolnění svalů.

Psací stůl pro děti by měl být polohovatelný

Pro menší děti je lepší stůl s krátkýma nohama bez šuplíků, ke kterému je možno přistupovat ze všech stran. Takovéto pracovní místo je vhodné vybavit malou pevnou židličkou. Pro školní děti je potřeba zřídit řádný psací stůl, pozornost rozhodně věnujte rozměru pracovní plochy, často se setkáte s dětskými stoly, které jsou příliš malé.

 

Pokud děti pracují na stole, který je příliš nízký, vede to k nepřirozenému zakulacení zad a negativně ovlivnit vývoj páteře. Pracovní plocha pro psaní či kreslení může být také nakloněna, stůl vybavený naklápěcí pracovní deskou podporuje ergonomicky správné držení těla.

Takový stůl by měl být vždy vybaven lištou na dolní hraně, která zabrání posunu a sklouzávání věcí.

U dětského psacího stolu je potřeba vzít v úvahu růst dětí, výhodné je pokud stůl má výškově polohovatelnou desku, samozřejmostí je i polohovatelná židle.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám