Hlavní obsah

Dřezy z různých materiálů pro nejmodernější i klasickou kuchyň

Novinky, tnk

V kuchyni strávíme asi nejvíce času nad dřezem, a tak stojí za to si jeho koupi pořádně rozmyslet. Ať už šetříte místem, jste vyznavači minimalismu nebo si potrpíte na opravdu žhavé novinky zítřka, máme pro vás tipy na zajímavé kousky z různých materiálů. Praktické je pořídit si do dřezu i špunt na dálkové ovládání, mytí nádobí pak bude mnohem příjemnější.

Článek

Dřez by měl do koloritu kuchyně perfektně zapadnout, proto je vhodné si nejdřív ujasnit, v jakém duchu je naše kuchyň zařízena. Pokud si nebudete jisti, jaký design a jaké barevné provedení by vaší kuchyni slušelo, vyplatí se vyžádat si u výrobce zapůjčení barevných čipů připravených přímo z materiálů používaných pro výrobu dřezů.

Keramické dřezy se vracejí

Keramické dřezy v kuchyni působí na první dojem křehce, ale jde o nepropustný materiál odolný vůči všem běžně používaným chemickým přípravkům a saponátům, a navíc extrémně odolný vůči teplotním výkyvům. Keramika jako přírodní materiál je také zdravotně nezávadná a hygienická.

.: Pro toho, kdo si libuje v minimalismu je zajímavým tipem tento dřez: nese velmi čisté a úhlové linky. Hlubší vany umožní vám umývat velké předměty jako jsou grilovac rošty nebo pánve.foto: www.astracast.cz

Umělý kámen Corian je dražší a hodí se do moderní kuchyně

Dřezy z umělého kamene - corianu, existují v mnoha modifikacích a barevných odstínech,  je možné u něj dobře tvarovat, upravovat na míru, brousit a řezat. Je možné vyrábět pracovní desku s dřezem bez přechodů, takže se méně zachytávají nečistoty. Tyto dřezy vydrží teplotu okolo 100 °C.

.: Umyvadla z Corianu hrají všemi barvami. Zkuste si z tohoto materiálu pořídit i dřez a kuchyňskou linku. foto: Právo/archiv DuPont

Největší výhodou corianu je fakt, žeje možné jej vyrobit téměř v jekékoliv barvě. Pokud tedy hledáte dřez nevšední barvy, orientujte se právě na tento materiál.

Přírodní kámen se hodí do velkých prostor

Pokud uvažujete, že si pořídíte opravdu luxusní dřez třeba z žuly, tak zvažte, jestli takový dřez ve vašií kuchyni vynikne. Opravdový kámen vás potěší dlouhodu životností, ale musíte být opatrní na upuštění těžších předmětů, které by mohly strukturu dřezu zničit.

Na granitovém dřezu nejsou vidět kapky vody

Oblíbené a dobře tvarovatelné jsou dřezy z granitů, jde o směs kamenných drtí, barviv a pojiv, která je ve výsledku velmi tvrdá a odolává i extrémně vysokým teplotám, okolo 200 °C. Na dřezech z tohoto materiálu prakticky nejsou vidět zaschlé kapky vody. Výrobci mohou granitový dřez prodávat pod názvy - fragranit, silgranit, nebo cristalita granite.

.: Granitový dřez Corvette má atypický tvar - pořídíte ho za cca 16 000 Kč.foto: Franke

Některé dřezy mohou obsahovat i prostor na saponát. Toto řešení skýtá výhodu, že nemusíme čistící prostředek nechávat stát vedle dřezu, stačí zmáčknout páčku a saponát je nám nadávkován.

Klasikou jsou nerezové dřezy

Nerezové dřezy nabízejí dlouhou odolnost proti korozi a snášejí veškeré v domácnostech běžně používané chemické přípravky a saponáty. Pozor bychom si měli dát jen na tekutý písek, který může povrch dřezu poškodit. Na čištěnínerezového dřezu se většinou nehodí ani drátěnka.

Takový dřez  bude skvěle vypadat s příslušenstvím a spotřebiči z leštěné oceli nebo dalších hliníkových doplňků. Baterie by proto měla být nejlépe chromová a páková, díky které ušetříte vodu.

.: Nerezový dřeztohoto typu se hodí donejkonvenční kuchyně.foto:Archiv Dům a Bydlení

Pokud máte strach, že váš nerezový dřez časem ztratí původní lesk, tak zkuste nerez neleský, profilovaný, který si lépe uchovává původní vzhled. Za takový dřez si ale připlatíte a jeho čištění bude složitější. 

Praktická jsou posuvná prkénka na krájení a automatické špunty

Některé dřezy mají posuvné prkénko, které slouží buď ke krájení nebo k odstavení horkých hrnců, nebo k odkládání a krájení zeleniny a ovoce. Prkénko je možné zase zasunout a zvětšit si tak pracovní plochu.

.: Dřez Franke Mox s otočným sítkovým ventilem, pomocí otočného knoflíku na dřezu uzavřete odtok.foto: Franke

U dražších dřezů je možné nahradit klasický špunt speciálním knoflíkem vedle baterie, který když zmáčkenete, tak se vypustí dřez, nemusíte tak při vypouštění sahat do špinavé vody.

Reklama

Související témata:

Související články

Do moderní kuchyně patří chytrý dřez

Dřez do kuchyně patří, i když mytí nádobí si v mnohých domácnostech vzaly na starost myčky. Přesto se bez něho neobejdeme. Kde bychom jinak oplachovali...

Výběr článků

Načítám