Hlavní obsah

Do moderního bytu patří úložné prostory na míru

Právo, Gisela Růžičková

Hledáte praktičtější, levnější, ale hlavně na míru šitý způsob využití úložného prostoru v bytě nebo domě? V šetření místem vedou vestavěné skříně. Moderní jsou ale i mobilní otevřené systémy a ani komodám ještě neodzvonilo.

Foto: archiv Indeco, Právo

Oblíbené výplně dveří z materiálu Lacobel, který je dodáván ve speciální bezpečnostní verzi.

Článek

Vestavěné skříně s praktickým a přehledným uspořádáním věcí si našly mnoho příznivců i proto, že spolehlivě předejdou zmatku při každodenním oblékání. Díky důmyslným zásuvkám, policím nebo šatním tyčím získáme až o polovinu víc úložného prostoru.

Ovšem pozadu nezůstal ani prádelník. Ten se časem vypracoval na praktický a designově zajímavý kus nábytku - komodu, která se v interiérech objevuje v různých podobách, barvách a tvarech.

Vestavěné skříně na míru

Na malé ploše panelákového bytu potřebujeme využít každé místo do detailu. A ukládat věci je třeba ve všech místnostech. Dáme-li zelenou vestavěným skříním na míru, využijeme každý centimetr, když dopodrobna promyslíme vnitřní členění. I s tím nám ale může pomoci specializovaná firma.

.: Vestavěná skříň, která nevyplňuje celý prostor ložnice od stěny ke stěně, může také vypadat dobře. foto: Právo/ALP, archiv Brik, Ikea, Indeco a Wood face

Vestavěné systémy se hodí jak do šatny a předsíně, tak do ložnice i obývacího pokoje. Takové skříně bývají hlubší než samostatné a mají zpravidla posuvné dveře, které zaberou nejméně místa. Výrobci nabízejí spoustu kombinací vnitřních programů skříní, stačí jen vědět, jak a co si vybrat.

Sázka na vzhled

Skříňové příčky a stěny vnášejí do interiéru účelnost, zároveň hrají důležitou estetickou roli. Svým vzhledem mohou místnost opticky zmenšit nebo zvětšit.

Ve velkých místnostech se dobře vyjímají skříně sestavené do písmene L. Pro dobrý estetický dojem by vestavěná skříň neměla vyplňovat celý prostor od jedné stěny ke druhé a od podlahy ke stropu. Významnou roli hraje uzavírání. K běžnému vybavení patří posuvná dvířka z různých materiálů. Oblíbené je pískované či vzorované sklo, zrcadlo podlepené bezpečnostní fólií, lamino, dřevo, látkové systémy, výplně z bambusu a ratanu, dekorační výplety, žaluzie z masivu či fólie, ale také frézované mřížky.

.: Vestavěné skříně v obýváku. Tady dbáme především na to, aby se přizpůsobily nejen stylu místnosti, ale také na barevné i materiálové sladění se stávajícím zařízením.foto: Právo/archiv Indeco

Posuvné systémy jsou praktické hlavně ve stísněných podmínkách. Jejich nevýhodou je, že neposkytují úplný přístup k vnitřku skříně. K praktickým, ale finančně náročnějším způsobům otvírání patří výsuvný systém se zásuvkami nebo otočný systém.

Zvolit si můžeme i vybavení a doplňky. Tam, kde jsme se rozhodli pro skříň vestavěnou až do stropu, se osvědčily praktické výsuvné šatní tyče, ale i výsuvné police, vzdušné drátěné koše nebo různé typy držáků na kravaty, kalhoty, pásky. Široký výběr konstrukčního provedení, materiálů a povrchových úprav umožňuje sestavit skříně v jakémkoli prostoru.

.: Záleží na nás a na stylu našeho interiéru, jakému provedení dáme přednost.

foto: Novinky

Skříně místo příček

V rámci rekonstrukce bytu můžeme pomocí šatních skříní udělat z jedné velké místnosti dvě menší, aniž bychom použili zděnou příčku. Neexistuje lepší řešení než předělení místností oboustranným posuvným systémem, což je dnes velmi oblíbený a praktický způsob, jak získat úložný prostor.

Také tyto předěly se montují na míru bez jakéhokoli zásahu v místnosti. Navíc jsou efektní, uspoří místo a zároveň vytvářejí osobitou a harmonickou součást bytu.

Stále moderní komoda

Komoda se z našich domovů na čas vytratila, ale protože jde o praktický kus nábytku, slaví velkolepý návrat. Bez šuplíků se totiž obejde málokterá domácnost. Vysoký zásuvkový prádelník (alias komoda) na ukládání osobního prádla slouží nejen těm, kteří mají rádi klasiku. Většinou bývá součástí ložnic, protože v zásuvkách máme textil, prádlo, zkrátka vše, co potřebujeme mít uloženo přehledně a hned ráno po ruce.

.: Vestavěná skříň i komoda v provedení bílý lak ve vysokém lesku a matová dýha wenge jsou pro náročné zákazníky. foto: Právo/archiv Hanák

Některé části mohou být upraveny i pro ukládání cenností. Praktická je také horní deska, která slouží k vystavování ozdobných předmětů. Do moderních interiérů se hodí jednoduché tvary i materiály, proto se nejčastěji objevuje přírodní dřevo pravoúhlých tvarů; výjimkou jsou barevné prádelníky nebo vypouklé a zvlněné tvary.

Mobilní krabice i stojany

Nemáme-li komodu, šatnu ani skříň, není důvod věšet hlavu. Na trhu je dost druhů krabic, sítí, závěsných obalů, tyčí i stojanů na oblečení. Tyto náhradní způsoby ukládání oděvů využíváme jako samo-statné prvky nebo nám poslouží jako skladebný systém. Oproti šatním skříním mají jednu velkou výhodu - jsou mobilní. A tak se můžeme kdykoli jednoduše rozhodnout cokoli změnit.

.: Mezi oblíbené doplňky skříní patří drátěné koše, teleskopické tyče, výsuvné držáky na kravaty, šály nebo kalhoty. foto: Právo/archiv Indeco

K udržení pořádku v bytě je nutný dostatečný prostor. Jedině tak schováme vše, co považujeme za ryze intimní. Jen výjimečně odložíme oblečení přes opěradlo křesla či židle. Existuje několik řešení, jak si poradit.

Ideálním místem pro praktické krabice jsou otevřené police, které navíc svým barevným provedením rozzáří celý byt. Své místo zde najdou nejen boty, ale i svetry, osobní prádlo, klobouky, ponožky či rukavice a jiné doplňky. Praktická a oblíbená zároveň je tzv. pojízdná otevřená šatní skříň s kovovou konstrukcí a úložnými prostory z látky.

A co obyčejná tyč

Zavěsíme na ni vše, co vyžaduje ramínko. Aby k oděvům nepronikl prach, poslouží praktické obaly v různých barvách a velikostech. Když nechceme mít všechno na očích, použijeme závěs. Oblíbené jsou boxy ve tvaru sprchového koutu vybavené několika přihrádkami a tyčemi. Hodí se do malých prostor.

.: Díky kovovému programu (podpěrky, na police, kolejnice, tyče, úhelníky) jsou uložené věci dokonale přehledné. foto: Právo/archiv ALP Praha

Mladší generace nedá dopustit na pojízdné kontejnery opatřené různými úložnými programy. Máme-li slabost pro menší boxy, hodí se plastové krabice. Snadno se udržují, aby se na věci neprášilo. Designéři stále vymýšlejí nové způsoby ukládání oblečení.

Alternativní úložné prvky jsou všechny, které umožňují mobilitu. Mimo kufrů to jsou prostředky na ukládání oděvů vybavené dostatečným množstvím demontovatelných prvků tak, aby vše bylo uloženo dostupně a přehledně.

Jak ukládat věci:

  • Pro šaty zavěšené na ramínku je podmínkou minimální hloubka 60 cm.
  • Horní část skříní nad výšku 180 cm je praktické vybavit prostornými policemi, které umožňují výškové nastavení, snadnou výměnu odkládacích ploch a tím i univerzální využití.
  • Do dostupného prostoru, mezi 70 až 120 cm, odkládáme oblečení pro denní nošení a doplňky, jako jsou ponožky, kravaty, šátky, šály a rukavice. Uložit je můžeme do drátěných košů, dřevěných nebo umělohmotných polic, zajímavé jsou různé otočné systémy a zásuvky.
  • Na košile a saka se hodí sklopná i klasická šatní tyč nebo výsuvný věšák.
  • Kalhoty nemusíme denně žehlit, jestliže je pověsíme do speciálního boxu na ramínko.
  • Výška pod 70 cm je určena výsuvným policím, zásuvkám nebo i výklopným systémům.
  • Do spodních částí skříní, kam se musíme ohýbat, se hodí krabice, které snadno vytáhneme. Do nejvyšší části skříně ukládáme zpravidla vybavení, které nepotřebujeme každý den, včetně sportovního oblečení. Manipulaci nám usnadní sklopná část šatní skříně. Jak skříň objednat?

.: Mladí oceňují hlavně mobilní systémy na ukládání oděvů. foto: Právo/archiv Ikea

  • Nejdřív si předběžně změříme prostor, určený pro budoucí skříň, přesné zaměření udělá později technik z firmy, kterou jsme si vybrali.
  • Zamyslíme se nad požadovaným využitím úložných prostor, a co vše budeme do skříní ukládat. S touto představou navštívíme specializovanou firmu, kde nám předvedou a pomohou vybrat materiály a poradí, jak nejlépe využít prostor. Také připraví grafický návrh s cenovou kalkulací.
  • Jestliže chceme barevně sladit skříň s podlahou nebo jinou součástí interiéru, vezmeme s sebou vzorek materiálu.
  • Pokud návrh a cena vyhovují, můžeme si na místě sjednat termín zaměření zakázky, případně si domluvit termín montáže. Technik, který bude zaměřovat prostor, může uzavřít i smlouvu o dílo.

Úložný prostor na klíč

  • Obvykle se platí záloha ve výši 90 % z celkové ceny zakázky, včetně DPH, buď v hotovosti při sepsání smlouvy o dílo, nebo bankovním převodem. Doplatek se hradí v hotovosti po předání zakázky.
  • Dodání u běžných materiálů je již od 10 pracovních dní ode dne uzavření smlouvy a uhrazení zálohy. U nestandardních materiálů je to šest týdnů.

Reklama

Související články

Proměna dětského pokoje ve studentský

Dětský pokoj je určen především na hraní, ale s přechodem dítěte do školy se všechno mění. Školák musí mít prostor na učení, psaní úkolů, uložení školních...

Výběr článků

Načítám