Hlavní obsah

Zařiďte si byt podle zdravotních zásad a dejte sbohem alergii

Vzduch v uzavřených místnostech je několikanásobně toxičtější než vzduch v přírodě. Prachové částice, smog, chemické výpary z umělé hmoty, plísně, roztoči, to vše se v uzavřené místnosti - v bytě kumuluje. Máme pro vás tipy jak si byt zařídit tak, aby jste byli co nejzdravější a co nejméně podléhali alergiím.

Článek

Nezbytností je větrání - pokud budeme udržovat byt nevětraný, pomůžeme tak množení plísní, kterým se v teple a ve vlhku daří mnohem lépe. Pro alergiky je nejlepší pořídit si čističku vzduchu. Moderní elektrostatické filtry dovedou zachytit až 95% nečistot a výhodou je, že pak nebudete muset tak často vytírat prach, který zachytí.

.: Nejlépe hodnocená čistička vzduchu v testu časopisu Design pro rok 2007.foto: SOLAR -TECHNIK s.r.o.

Alergici a lidé se sníženou imunitou by také neměli spát na palandě nebo na přistavěném patře, u stropu je totiž vzduch teplejší a sušší a to pro ně není vhodné.

Největším problémem bývá matrace

Pozor si také dejte na dobré odvětrání matrace, mohou se v ní držet roztoči, proto volte nejlépe lamelový rošt, který zaručuje dobré odvětrání.

.: Lamelový rošt je pro alergiky jasnou volbou.foto: nábytek Intermont

Vhodným doplňkem je tzv. bariérový povlak na matraci, který je nepropustný pro roztoče a jiné roztočové alergeny. Problémy mohou dělat i povlaky na polštáře a peřiny, ty je třeba prát každý týden na 60 º C.

.: Matrace pro alergika není levnou záležitostí.foto: Biopath

Koberce je mnohdy lepší z interiéru alergika zcela vynechat, pořiďte si podlahovou krytinu, která je stíratelná navlko. Stejně tak je lepší z koupelny odstranit tapety, nebo jiné dekorační materiály, za kterými se může držet plíseň.

.: Dejte přednost jednoduchosti.foto: archiv Geberit

Dítěti, které trpí alergií nepořizujte textilní hračky. Nábytek volte nečalouněný, tj. nepotažený látkou a pokud na něm trváte, zvolte alepoň ten s nepropustným - třeba koženým povrchem.

.: Volte takovou pohovku, kterou je možné očistit navlhko.foto: Sconto

Prostředí významně ovlivňuje budoucí zdraví dětí, vystavení alergenům interérů je významným faktorem pro časnou senzibilaci (tj. přecitlivělost) jejich organismu.

Jak pomoci dětem

Jelikož děti tráví převážnou většinu právě v interiérech je třeba dbát zvláště u nich na to, aby nebyly vystaveny alergenům roztočů a pasivního kouření. Zkuste jejich pokojíček zařídit v minimalistickém duchu (to zaručí jednoduchou údržbu a umožní časté vytírání prachu) a pokud můžete, situujte jej okny do dvora a ne k rušné a prašné silnici.

.: Myslete na jednoduché čištění, pod postelí na kolečkách se vytírá jednoduše.foto: Právo/Lukáš Táborský, archív firem Indeco, Ikea, JMP a Vagner Design

Mnozí alergici také ocení přikrývku ze syntetických vláken, jiní zase mají alergii na parfémy nebo čistící prostředky a tak je pro ně nejlepší čištění interiéru pomocí parních čističů. V současné době jsou na vrcholu alergie způsobené pyly bylin, alergikům pomůže tzv. protipylová síť, kterou instalujete do oken a která zachytí pyl a spóry i hmyz.

.: Síť ICLEEN do okna pro alergiky.foto: SOLAR -TECHNIK s.r.o.

Na vznik alergie má vliv nejen městské prostředí, ale i stres. Není divu, že se mnozí stěhují na okraje města a snaží si navyknout na poklidnější způsob života. Zkuste si alespoň pořídit pohodlnou sedací soupravu a často relaxovat, může to vypadat jako čisté lenošení, ale uděláte tím něco pro své zdraví. Stres má špatný vliv i na cévní onemocnění - zejména arterosklerózu, na kterou u nás umírá velká část populace.

Reklama

Související témata:

Související články

Lůžko musí dýchat

Mezi hlavní příčiny špatného spánku patří stres, velká tělesná zátěž, nemoc ale i nevyhovující postel. Dobré lůžko by mělo poskytnout co nejlepší odpočinek...

Výběr článků

Načítám