Hlavní obsah

Dům podle feng šuej rozehřály barvy přírody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové bydlení pořizujeme z různých důvodů. Nejčastěji prostě proto, že to stávající je nevyhovující. Rodina se rozrůstá, máme vyšší požadavky, nevyhovuje nám lokalita. Nic z toho však u rodiny, kterou jsme navštívili, neplatí.

Článek

Byt byl vyhovující, žilo se v něm příjemně, nikdo si nestěžoval na nedostatek místa, paní Anně však něco scházelo: „Vyrůstala jsem v domě s velkou zahradou, a pak přišlo dlouhých třicet let bydlení v bytech. Příroda mi v Praze velmi chyběla, stýskalo se mi po každodenním kontaktu se zemí.“ A tak se rodina začala poohlížet po něčem se zahrádkou.

Udělali dobře

Mimo území Prahy nikdo nechtěl, samostatná vilka se zahradou byla finančně nedostupná, nezbývalo než hledat jiné řešení. Nakonec společně objevili hezkou lokalitu blízko malého parku, klidné místo na kopečku, kde developerská společnost začínala stavět řadové domky.

„Volili jsme ho z finančních důvodů,“ říká paní Anna, „a udělali jsme dobře. Máme domek se zahrádkou za cenu bytu a přitom jsme zůstali v Praze.“

Stavíme s úpravami

Celá stavba domku trvala jeden rok, a probíhala hladce, bez problémů se stavbaři. Za příplatek bylo možné zasáhnout do plánů, a toho rodina samozřejmě využila. Na její žádost do plánů přibyla koupelna v podkroví a toaleta ve sníženém patře, úprav doznala také kuchyně.

Zděný řadový dům nabízí celkem 250 metrů obytné plochy. Ve sníženém podlaží, které směřuje k zahrádce, je pracovna a garáž, přízemí zabírá kuchyně a obývací prostor, v patře jsou tři ložnice a v podkroví další pokoj.

Domek má plastová okna, vytápění obstarává vlastní plynový kotel a klasické radiátory. V předsíni a v chodbičce u garáže je dlažba, všechny ostatní podlahy jsou plovoucí laminátové, i když by majitelka dala přednost dřevěným. Rozhodl ale malý finanční limit na zařízení, rodina se snažila stlačit náklady co nejníže, aniž by přitom utrpěla jejich představa určitého komfortu.

Krb to vyhrál

Tak třeba původní projekt počítal s krbem, záleželo však na budoucím majiteli, jestli si bude chtít připlatit. „Neodolali jsme,“ vysvětlí přítomnost krbu stručně Anna a dodá, že investice nelitují. Rádi u něj posedí v chladnějších dnech v přechodných ročních dobách, kdy se ještě, nebo už netopí. A někdy se krb rozhoří i v topné sezóně, jen tak, kvůli romantice.

Zařizování podle pravidel feng šuej

Celý interiér si navrhla a vybavila sama majitelka. Nejdříve si ale nechala změřit, jestli nejsou někde geoanomální zóny, a také se podívala na energetický potenciál domu z hlediska feng šuej, aby věděla, jestli by bylo vhodné nějaké prvky podpořit nebo omezit.

„Já sama vyučuji barvy,“ vysvětluje Anna, „učím barevné harmonie, psychologické a psychosomatické působení barev, takže dům byl součástí mé praxe. Všechny barvy pro zdi jsem si míchala sama. Z hlediska feng šuej je velmi důležitá harmonizace prostoru, aby v něm proudila dobrá energie a aby barvy, tvary a materiály odpovídaly vkusu, cítění a potřebám obyvatel domu.“

Hnědá, žlutá a zelená

V interiéru jednoznačně dostaly přednost teplé barvy, převládá hnědá a žlutá, doplňuje je zelená. Proč právě tyto barvy?

Paní Anna vysvětluje: „Ty první dvě nesou energii země, zelená je barvou energie stromů. Jsou to vlastně barvy přírody, leží uprostřed barevného spektra a působí klidně i relaxačně, jsou pro nás přirozené a navozují neformální atmosféru. Jak zelené, tak zemité tóny barev zdi a dekorací jsem volila s tzv. tonery, které jsou ve dřevě nábytku a podlahy, aby spolu harmonizovaly. My se chceme doma cítit uvolněně a snažíme se, aby se i naše návštěvy u nás cítily pohodově, jako doma. Nemáme rádi atmosféru, která je velmi formální, nebo dramatická či bláznivá.“

Světla z obchodního centra Kika

S tímto názorem koresponduje i výběr dřevěného nábytku a příjemný ratan. Majitelka první materiál miluje a u druhého se jí líbí strukturovaný povrch. Chvíli hledala i vhodné osvětlení, až narazila na výhodnou koupi osvětlovacích těles v obchodním centru Kika. Jejich design velice připomíná renomovanou a drahou značku, ovšem cena byla desetinová.

Milovaná zahrádka s energií vody

Právě zahrádkou si splnila paní Anna svůj sen a stesk po kontaktu se zemí. Učí se zahradničit a odměnou je jí nepopsatelně příjemný pocit. V souladu s učením feng šuej si přála najít na sto čtyřiceti metrech prostoru ještě místo pro vodu, a samozřejmě to dokázala.

Jezírko je jakýmsi bonusem navíc, a energie vody může na rodinu blahodárně působit. Ve vodním živlu se s radostí pohybují také dva kapři koi a pár karasů. V létě jsou se zahrádkou i vodou všichni v denním kontaktu, vytoužený doplněk domu osiří málokdy. Anna velice oceňuje domácí pracovnu, z níž to má na zahrádku pár kroků.

Všechno funguje

Zdálo by se, že v tomto domku a jeho harmonicky uspořádaném prostoru se už nedá nic změnit. Všechno funguje, zahrádka slouží, bydlení zpříjemňuje terasa i kancelář doma. Anna ale přiznává, že všechno rozhodně ještě jejím představám neodpovídá. Chybí jí v interiéru obrázky, kvůli financím museli sahat ke kompromisům, a ty by teď ráda postupně odstranila. Dokončovat se bude ještě řada věcí, jedno je ale jisté. Tento způsob bydlení se zdá být pro rodinu velmi šťastným.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám