Hlavní obsah

Jak naplánovat rekonstrukci

Právo, Karolina Černá

Chystáme-li rekonstrukci, jistě víme proč – ať jde o přestavbu koupelny, nebo kuchyně, věci, které je třeba změnit, jsou viditelné. Jenže každý byt má své takzvané kostlivce. Ti nám nejen mohou změnit plány, ale také plánovaný rozpočet.

Článek

Během rekonstrukce koupelny, kdy jsme původně chtěli přestavět jádro, vyměnit vanu za sprchový kout a dodat infrazářič, např. zjistíme, že bude lepší rovnou vyměnit rozvody topení, vodovodní potrubí nebo elektroinstalace.

Proto je vhodné si před vlastní rekonstrukcí v klidu sednout a popřemýšlet, co je vlastně všechno potřeba udělat. Projdeme přitom byt kousek po kousku a zapíšeme si, jaká oprava nás ještě při prohlídce napadne. Se svými plány se svěříme řemeslníkům nebo specializované firmě, kteří je pomohou doladit.

Několik tipů na přípravu

Rekonstrukce na klíč se specializovanou firmou vychází obvykle dráž než jednotliví řemeslníci. Na druhou stranu odpadnou starosti, v jakém pořadí se práce mají správně naplánovat, aby na sebe navazovaly.

Větší firmy poskytují služby architekta, které ovšem bývají drahé (kolem 1000 Kč/hod.). Společnosti nabízejí svou práci často v balíčcích, v nichž jsou zahrnuty činnosti od projektové přípravy, bourání nenosných vnitřních příček po instalaci plovoucích podlah, výměnu radiátorů, kuchyně a další (tento konkrétní balíček vyžaduje zhruba kolem 550 000 Kč).

  • Při podpisu smlouvy řešíme kromě předběžné kalkulace také dobu trvání jednotlivých oprav a jejich rozsah. U složitějších rekonstrukcí počítáme s dobou až čtyři měsíce.
  • Zeptáme se na řešení časových prodlev, případných škod a možné slevy. Vyjasníme si záruční dobu na provedené práce a dodaný materiál.
  • Firmy slibují dodat vše potřebné (vanu, dlažbu, umyvadlo, kuchyňskou linku). Tady ovšem pozor: pohlídáme si, kde, co a za kolik nakupují, ať máme v bytě skutečně to, co chceme. Chtějme vidět katalog dodavatelů.
  • Předem se zajímáme, zda řemeslníci po sobě automaticky uklidí, odvezou staré zařízení, nebo budeme muset nasadit vlastní síly či finance pro úklidovou firmu.
  • Nejsme-li v bytě přítomni, jezdíme se na řemeslníky co nejčastěji podívat. Neprohloupíme, když je občas překvapíme neohlášenou návštěvou a srovnáme s harmonogramem a projektem, na čem právě pracují.
  • V případě, že během rekonstrukce obýváme vedlejší místnosti, dopředu si vyřešíme způsob pohybu a pobytu, aby se zbytečně prach a nečistoty ze stavby nedostaly tam, kam nechceme.

Jak rekonstrukci finančně zvládnout

  • U běžných rekonstrukcí, jako je např. úprava kuchyně, vybudování pracovny či dětského pokoje, výdaje zpravidla nepřesáhnou 300 000 Kč. V těchto případech postačí úvěr ze stavebního spoření. K jeho čerpání musíme splnit podmínky pro přidělení cílové částky (dobu spoření a výši naspořených prostředků). Jestli nám na čerpání cílové částky ještě nevznikl nárok, zažádáme o překlenovací úvěr.
  • Spořitelny posuzují oprávněnost výdajů – peníze musí být vynaloženy výhradně na účely bydlení, které upravuje zákon o stavebním spoření.
  • Oproti hypotéce z banky spořitelny nevyžadují zástavu nemovitosti. Většinou jim stačí jen zajištění ručitelem.

Hypotéku využijeme při rozsáhlejších rekonstrukcích (nad 350 000 korun). Banky nabízejí klientům několik typů hypoték – od nízko úročených účelových, určených výhradně na bydlení až po tzv. americké hypotéky, u nichž je možné peníze použít na cokoli.

  • Jde-li o přestavbu směřující k úsporám, zjistíme, zda se nás netýká státní program Zelená úsporám. Je řazen do tří základních částí: A Úspora energie na vytápění, B Výstavba v pasivním energetickém standardu, C Využití obnovitelných zdrojů energie pro vytápění a přípravu teplé vody.
  • V části A programu lze žádat o dotaci na celkové nebo částečné zateplení rodinného či bytového domu.
  • V části B se dávají peníze na stavbu pasivního rodinného nebo bytového domu – platí pro novostavby a přístavby.
  • Část C je určena majitelům bytu či domu, kteří chtějí přejít z neekologického vytápění na kotel na biomasu nebo na tepelné čerpadlo.

Mladým do 36 let jsou určeny státní půjčky pro mladé. Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) počítá na rok 2011 s pokračováním programu zvýhodněných úvěrů mladým lidem na pořízení bytu. Platí to však pouze pro tzv. úvěr 300 (na částky nižší než 300 000 Kč se půjčka nevztahuje).

Půjčka mladým je splatná nejdéle do 20 let a úročí se dvěma procenty ročně. Nárok na ni mají lidé žijící v manželství, jestliže alespoň jeden z nich v roce podání žádosti nedosáhne ještě 36. roku věku. Přitom není rozhodující, který z manželů žádost o úvěr podá.

Dále mají nárok samostatné osoby, které v roce podání žádosti nedosáhnou 36. roku věku, pokud trvale pečují nejméně o jedno nezletilé dítě. Může jít i o dítě osvojené.

Stavební povolení, nebo ohlášení ?

Pouhé stavební ohlášení místnímu stavebnímu úřadu je třeba podat např. při výměně oken, podlah nebo rekonstrukci koupelny.

Týká-li se rekonstrukce nosných zdí, nebo se mění kompletní dispozice bytu, zažádáme o stavební povolení. K němu doložíme zpracovaný projekt.

Kompletní seznam staveb a jejich rozdělení podle nutnosti ohlášení či povolení poskytuje stavební zákon v §103 a §104.

Žádosti lze zasílat poštou na některé z obou pracovišť SFRB (Státní fond rozvoje bydlení) v Praze a v Olomouci, eventuálně je na některé z obou pracovišť doručit osobně.

Reklama

Související články

Rekonstrukce malého panelákového bytu

Majitelka bytu, který vám dnes představujeme, žije na sídlišti téměř dvacet let. Z velkého služebního 4+1 se musela vystěhovat, a udělala tak bez nejmenší...

Výběr článků

Načítám