Hlavní obsah

Zvýšení DPH se promítne do ceny nových bytů, tvrdí developeři

Novinky, Karel Kvapil

S marketingovým manažerem developerské společnosti Janem Koubíkem jsme hovořili o možnostech jak předejít skokovému zdražení bytů. "Ti, kdo dnes uvažují o novém bydlení, určitě nebudou chtít za nový byt platit řádově o dvě stě tři sta tisíc více a budou se snažit najít buď už dokončený projekt, nebo projekt, který se dokončí do daného termínu, to znamená do konce roku 2011...," tvrdí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Plánované zvýšení dolní sazby DPH z 10 na 19 % se podle vyjádření developerů nutně promítne do cen nově stavěných bytů. Kolik procent bude činit zvýšení u vaší společnosti?

V tuto chvíli ještě neznáme konkrétní cifru navýšení ani jeho termín. Co však už víme, je to, že ho nebudeme schopni nést plně z vlastních zdrojů a budeme ho muset promítnout do cen pro klienty. Odpověď na otázku o kolik bude ovšem záviset na jednání s našimi dodavateli, se stavebními firmami a na další optimalizaci projektů.

Obdobná situace už existovala na přelomu let 2007 a 2008, kdy stoupla snížená sazba z 5 na 9 %. Tenkrát se ovšem zákazníci snažili obejít zvýšení DPH splacením maximální části kupní ceny ještě před účinností zákona, tedy před 1. lednem 2008. Očekáváte podobné tendence i letos?

Určitě k tomu bude docházet. Ti, kdo dnes uvažují o novém bydlení, určitě nebudou chtít za nový byt platit řádově o dvě stě tři sta tisíc více a budou se snažit najít buď už dokončený projekt, nebo projekt, který se dokončí do daného termínu, to znamená do konce roku 2011. Eventuálně se obrátí na developera, který je svým financováním schopen jim vyřešit problém i u bytu, který třeba bude dostavěn až na jaře 2012, tak aby se jim cena nezvyšovala anebo aby navýšení bylo opravdu minimální.

Máte už připraveno nějaké konkrétní řešení?

Máme připraveno takové řešení, nabízíme ho na projektu v Jinočanech u Prahy a stejné řešení chceme aplikovat i v Brně-Slatině. Velice zjednodušeně řečeno náš model spočívá v tom, že jsme schopni prostřednictvím společnosti Hypoasistent, s níž spolupracujeme na přípravě našeho modelu, vyčerpat maximum finančních prostředků na základě dohody s bankami tak, aby se DPH zaplatilo před koncem roku 2011, a klientů se tak zvýšení nedotklo.

Nakolik se podle vás zvedne u klientů zájem o koupi bytů vzhledem k tomu, že jde o nejrazantnější zvýšení DPH v historii?

Nemyslím, že to bude obdobná vlna jako na přelomu let 2007/2008, protože neexistuje tak velký potenciál klientů se zájmem o nový byt. Silné populační ročníky, tzv. Husákovy děti, už své bydlení vyřešily. Tentokrát půjde o segment klientů, kteří chtějí nakupovat, ale zatím stále spekulují s dalším možným poklesem cen. V tuto chvíli však budou státem dotlačeni k rychlému rozhodnutí.

Podle průzkumu společnosti Trigema překračuje v současnosti nabídka bytů trojnásobně poptávku. Myslíte, že zájem klientů v souvislosti s plánovaným růstem DPH tento poměr změní?

Údaje publikované Trigemou, ale i Ekospolem zahrnují nejen novou výstavbu, ale rovněž byty, které se postavily v době realitního boomu, kdy stavební náklady a ceny nemovitostí byly nastaveny na jiné podmínky. Ve chvíli, kdy došlo na realitním trhu ke krizi, se tyto nemovitosti staly neprodejnými. Pokud developeři anebo financující banky nedojdou k rozhodnutí vyprodat byty za nákladové ceny, případně nevyužijí další možnosti slev, těchto bytů se nezbaví. My v našem segmentu levných bytů prodáme všechno, co dáme na trh. Před dokončením hrubé stavby máme vyprodáno přes 60 % a při kolaudaci zbývá pár volných bytů, které se doprodají během jednoho dvou měsíců.

Lze logicky předpokládat, jako tomu bylo na přelomu let 2007/2008, že po přechodném zvýšení zájmu dojde k prudkému útlumu. Jak velký si myslíte, že bude?

Po každém předzásobení logicky dochází k útlumu, a bude na developerských společnostech, jak pružně dokážou na situaci na trhu reagovat. To znamená, jak silná bude jejich vyjednávací pozice s dodavateli, se stavebními firmami, aby i po zvýšení DPH byly schopny nabízet projekty, které budou za nových podmínek konkurenceschopné a lidé na ně hypotékou dosáhnou. K ochlazení trhu bezesporu dojde, dnes však nikdo nedokáže říci v jakém rozsahu.

Podle iniciativy Šance pro budovy by se od roku 2013 u nás měly stavět pouze nízkoenergetické budovy pro bydlení a počínaje rokem 2015 dokonce pasivní budovy. To znamená, že už dnes projektované byty by měly splňovat nároky na sníženou spotřebu energií. Zohledňujete tyto požadavky ve svých projektech?

Musíme pochopitelně dodržovat jak všechny předpisy a normy platné pro Českou republiku, tak i ty, jež se do naší legislativy dostávají z Evropské unie. Už před časem jsme si vyzkoušeli nízkoenergetickou výstavbu na řadových rodinných domcích, kde jsme si otestovali i používání solárních kolektorů, extrémní zateplení pláště budovy a další úsporná opatření, a jsme schopni tuto technologii kdykoli přenést do bytové výstavby. Otevřeně však říkám, že nízkoenergetická a pasivní výstavba s sebou ponesou v důsledku použití dražších technologií i zvýšení ceny. Jelikož je naše strategie založena na nabídce kvalitního, ale cenově nejdostupnějšího bydlení, nechceme k tomu zatím přistupovat. Nicméně ve chvíli, kdy nás k tomu normy donutí, jsme připraveni se touto cestou vydat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám