Hlavní obsah

Zastupitelé dali zelenou výstavbě v Praze - Modřanech

Právo, Petr Janiš

Až třináct obytných domů a jedno centrum s obchody a kancelářemi bude moci vyrůst na místě bývalého modřanského cukrovaru. Pražští zastupitelé na návrh bývalého starosty Prahy 12 Františka Adámka (ČSSD) upravili znění podmínky pro stavbu.

Foto: Vizualizace Neocity Group

Podoba budoucí možné zástavby Neo Riviera na místě někdejšího modřanského cukrovaru.

Článek

Příslušnou změnu územního plánu zastupitelé schválili už loni v listopadu, ovšem s podmínkou, že investor, jímž je Neocity Group, vyřeší dopravu. Na místě modřanského cukrovaru, kde stojí už jen komín, mají vzniknout podzemní garáže pro asi 550 aut.

Podle šéfky magistrátního odboru územního plánování podmínka zněla nejprve rozšířit Komořanskou, na čemž se měla s investorem dohodnout Praha 12. „Podmíněnost je závazná,“ upozornila Cvetlerová.

Podle Adámka Praha 12 loni s investorem dohodu sepsala. Zpracovatelé územního plánu ji však neměli za rovnocennou s podmínkou rozšířit nejprve ulici, na což už bylo vydáno územní rozhodnutí. „Je to vůle zastupitelstva,“ uvedla k rozhodnutí Cvetlerová. Adámek označil rovnocennost dohody mezi investorem a městskou částí a podmínku města za malichernost. Tak výhrady formuloval Útvar rozvoje města (ÚRM). „ÚRM požadoval změnit dvě věty,“ konstatoval Adámek.

Veřejnosti se návrh nelíbí

Odpor proti stavbě však má i občanská veřejnost, a to přesto, že developer z projektu odstranil návrhy čtyřicetimetrových mrakodrapů, s nimiž by mělo problém UNESCO. Pozemky získal při rozprodávání zrušeného cukrovaru.

„I nová verze projektu je značně problematická. Domy jsou předimenzované, navíc si investor zavázal radnici Prahy 12 ke vstřícnosti příslibem nemalého finančního daru na školství,“ informovalo o projektu na svém webu sdružení Arnika, které problematiku pražského územního plánu podrobně sleduje.

Ačkoli v zastupitelstvu projevovali výhrady mnozí a koaliční kluby ODS a TOP 09 si musely vzít přestávku na diskusi, Adámkův opoziční návrh vlastně prošel. Podpořilo ho 37 z 63 hlasů. Podle bývalého starosty Prahy 12 Petra Hány (ODS) šlo jen o formalitu. „Podmíněnost rozšířením Komořanské tam zůstala,“ uvedl Hána. Jen se nejspíš změnil rozsah stavby a její načasování, již má zařídit soukromý kapitál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám