Hlavní obsah

Zámek ve Velichově na Karlovarsku se vrátí Černínům

Právo, Rudolf Voleman

Zámek ve Velichově na Karlovarsku a další budovy, včetně místní hasičské zbrojnice nebo hospody a rovněž desítky tisíc metrů čtverečních pozemků, mají být v rámci restitucí a rozhodnutí soudu navráceny rodu Černínů.

Foto: Rudolf Voleman , Právo

Zámek ve Velichově, který má být převeden z vlastnictví kraje na Karla Eugena Czernina.

Článek

Místní vzhlížejí k předání majetku rakouským potomkům šlechtického rodu s obavami. Právní zástupce Černínů Petr Haluza ale všechny obavy vyvrací. „Nikdo ani nepozná, že nemovitosti změnily majitele. A pokud ano, tak jedině v pozitivním slova smyslu,“ uvedl Haluza.

„Obec má Černínům vydat například hospodu U Lípy včetně sousedního amfiteátru, hasičskou zbrojnici a asi čtyřicet pozemků o celkové výměře přibližně 85 tisíc metrů čtverečních,“ uvedla starostka Velichova Markéta Moravcová. „Zatím vyčkáváme, co se bude dít, a hrajeme tak trochu o čas,“ konstatovala Moravcová.

„Mám obavy, aby obec něco nevydala, co neměla,“ dodala. Podle Moravcové přišli Černínové do obce v roce 1925, kdy zámek s polnostmi v okolí odkoupili. „Zámek patřil Josefíně Černínové Schwarzenbergové,“ uvedla Moravcová, podle které šlechtična z Velichova odešla do Rakouska hned po válce, ještě před odsunem Němců.

Rozhodl Ústavní soud

„Josefína Černínová přišla o majetek ve Velichově na základě Benešových dekretů, přičemž současně s tím přišla i o české občanství,“ uvedl advokát Haluza, podle kterého Černínová ale krátce na to požádala o navrácení českého občanství. „Po roce 1948 nebylo ovšem toto správní řízení dokončeno. Ústavní soud v roce 1996 z podnětu syna Rudolfa Černína ale rozhodl, že každé správní řízení být dokončeno musí, a to i na žádost jejich potomků,“ vysvětloval advokát, jak se Černínové vrátilo české občanství.

Na základě tohoto rozhodnutí soudu byl Černínům zkonfiskovaný majetek v restituci v roce 2003 navrácen. „Rudolf Černín ale v roce 2004 zemřel a pak dalších osm let trvalo, než bylo vyřízeno dědické řízení,“ popisoval prodlevu v rozhodnutí soudu a faktickém předávání majetku Haluza, podle kterého pokud nedojde k dohodě s oslovenými stávajícími vlastníky nemovitostí o jejich navrácení Černínům, rozhodne o tom podle rozsudku soudu Pozemkový úřad. „Proti tomuto rozhodnutí už není možný žádný opravný prostředek,“ dodal advokát.

Majitelem je kraj

Hospoda a hasičská zbrojnice dříve patřily ke dvoru zámku. Z restituce nemá pražádnou radost nájemce obecní hospody Jan Bitman. „To víte, že mám obavy,“ uvedl s tím, že mu nájemní smlouva s obcí vyprší v roce 2014.

Podle Moravcové mají obavu rovněž hasiči, kterým obec před časem zrekonstruovala na hasičské zbrojnici střechu.

„Když jsem Černínovi před čtyřmi lety volala do Vídně, tak byl vstřícný, a dokonce sliboval nájemné za zbrojnici ve výši jedné koruny a taky spoluúčast na investici, ale písemně nám nic dát nechtěl, že je na to brzy, když tehdy nebyly soudy ještě ukončeny,“ uvedla Moravcová.

Mám obavy, aby obec něco nevydala, co neměla.
starostka Velichova Markéta Moravcová

Část pozemků, které se mají vracet, stojí také v rozvojovém území obce Mravenčí Vrch, kde má vyrůst dvanáct rodinných domků. „Snad se dohodneme na nějaké směně pozemků,“ krčila rameny starostka.

Majitelem velichovského zámku s pozemky a budovami je v současné době Karlovarský kraj, který odhaduje jejich celkovou hodnotu na 700 tisíc až jeden milión korun.

„My se chceme rozhodnutí soudu podřídit, protože víme, že Černínové jsou právoplatným dědicem, ale z podkladů, které máme k dispozici, jasně nevyplývá, jakého majetku. Nemůžeme si dovolit jen tak bez všech potřebných dokladů vydat majetek,“ vysvětlil krajský radní Jaroslav Bradáč (ČSSD).

Reklama

Výběr článků

Načítám