Hlavní obsah

Zámeček v Ropici ohrožuje životy lidí

Právo, Anna Bortlíčková

Zámeček v Ropici na Frýdecko-Místecku, který už léta chátrá a jeho vlastník ho přes výzvy ani nezabezpečil oplocením, se dostal do tak špatného stavu, že hrozí zřícením a ohrožuje tak životy lidí.

Foto: ČTK

Zámeček Ropice má do luxusního hotelu hodně daleko.

Článek

Stavební úřad v Třinci, do jehož kompetence zámek spadá, opakovaně vlastníka vyzval, aby zchátralou nemovitost zabezpečil oplocením. Vlastník, firma Exakta Management, to ale neudělal.

Areál zámku z 15. století tak musí oplotit město Třinec a náklady pak bude po firmě vymáhat. Právu to řekla starostka Třince Věra Palkovská (NK). „Je to opravdu ve velmi nebezpečném stavu. Stavební úřad už loni v prosinci vydal rozhodnutí, kterým nařídil firmě Exakta Management provedení nutného zabezpečení, tedy oplocení areálu a podepření balkónu obytného domu, který je u zámku. Ale nic se nedělo. V únoru následovala exekuční výzva. Pak vlastník zámku slíbil, že zabezpečení zajistí do poloviny roku,“ rekapitulovala Palkovská.

Jak dále uvedla, stavební úřad, který pokaždé během prohlídky zjistil, že majitele nemovitosti ani opakované výzvy nepřiměly k zabezpečení areálu, pak nařídil exekučním příkazem náhradní výkon zabezpečení areálu městu Třinec.

"I když to není na katastru města, musíme nechat oplocení provést. Nic jiného nám nezbývá. Nemovitost je v hrozném stavu, kdyby se to zřítilo, mohly by být ohroženy životy lidí,“ řekla Palkovská. Ve výběrovém řízení už město Třinec vybralo firmu, která areál zámečku v Ropici oplotí. Práce mají začít příští týden.

„Bude nás to stát 322 tisíc korun, zaplatíme to z rozpočtu města a pak peníze budeme po majiteli vymáhat. Třeba i soudně,“ zdůraznila Palkovská. Společnost také s obcí nekomunikuje a nereaguje na výzvy k údržbě.

Velkolepý hotel se nekoná

Zámeček v Ropici v roce 1996 jako náhradu v restituci získaly dvě majitelky z Bašky u FrýdkuMístku a Ostravy. Nemovitost začala postupně chátral a měnit se v ruinu.

Firma Exakta Management z jihomoravského Drnholce zámeček koupila začátkem roku 2007 a slibovala, že jej zrekonstruuje na luxusní hotel.

"Vlastník nejenom že nerealizuje velkolepé plány, ale nedělá ani to, co by měl ze zákona, tedy zabezpečit nemovitost, aby neohrožovala životy lidí,“ dodala Palkovská.

"Vlastník nejenom že nerealizuje velkolepé plány, ale nedělá ani to, co by měl ze zákona, tedy zabezpečit nemovitost, aby neohrožovala životy lidí,“ dodala Palkovská.

"Vlastník nejenom že nerealizuje velkolepé plány, ale nedělá ani to, co by měl ze zákona, tedy zabezpečit nemovitost, aby neohrožovala životy lidí,“ dodala Palkovská. V areálu padají stromy a přetrhávají vedení veřejného osvětlení a elektrické vedení, kanály jsou ucpané Uršula Waniová, starostka Ropice

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám