Hlavní obsah

Žádat o byt město je zcela zbytečné

Právo, vor, mák, fk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Prakticky bez šance jsou lidé bez bydlení, kteří žádají o byt města nebo obce. Ty totiž vlastní stále menší počet bytů a těch volných je minimum. Představitelé měst žadatelům proto vzkazují, že spíše seženou byt sami například díky hypotéce. Velkým příkladem za všechny, může být situace v západních Čechách.

Článek

"Máme celkem 96 žádostí o byt, ale volné byty máme pouze čtyři," uvedl první náměstek karlovarské primátorky Tomáš Hybner (ČSSD) s tím, že město dosud disponuje celkem 2,5 tisíce byty. "Podávání žádostí o byt na městu je téměř zcela bezpředmětné. O své bydlení by se měl každý postarat především sám," uvedl Hybner, podle kterého by situaci v Karlových Varech mohla vylepšit plánovaná výstavba nízkonákladových bytových jednotek.

"Nyní chceme pro takovou zástavbu vytipovat pozemky, například na Čankově nebo v Drahovicích, a koncem příštího roku by se mohlo začít stavět," dodal.

Lákají developerské firmy

Sokolov má nyní v majetku asi 1000 bytů. Pořadník na ně není a o jejich přidělení rozhoduje rada. "Ročně se jich uvolní asi 30, ale zájemců o městské bydlení je tak 40 až 50," uvedl pro Právo starosta Sokolova Karel Jakobec (ODS).

Radnice domy stavět nehodlá, ale láká do města developerské firmy. Těm chce například nabídnout pro výstavbu řadových domů nově nabyté pozemky v lokalitě Šenvert.

Obdobná situace je i v Chodově

Tamní radnice právě dokončuje privatizaci bytů a nechá si jich přibližně 400. Ty, které se pak časem uvolní, chce nabídnout ve veřejné dražbě.

Poslední největší městská výstavba v Mariánských Lázních před několika lety zahrnovala 208 bytových jednotek v šesti nových domech u výpadovky na Plzeň, v ulici Franze Kafky. Město nyní prodává byty v domech, které vlastní, a to zejména nájemníkům. Právu to potvrdila Renata Kumcová z odboru správy majetku mariánskolázeňské radnice.

"Jde zhruba ještě o 500 bytů, a to nyní už převážně na Hlavní třídě v centru města, ve starší zástavbě."

V Chebu se mohou zájemci o bydlení přihlásit do výběrových řízení na pronájem uvolněných bytů, kde většinou rozhoduje výše nabídnutého nájemného nebo v případě, že jejich příjem nepřekračuje 1,6násobek životního minima, do pořadníku na sociální byty.

"V pořadníku je v současné době okolo 70 žadatelů. Ročně můžeme vyhovět šesti až osmi," uvedl vedoucí odboru komunálního hospodářství chebské radnice Jaroslav Boček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám