Hlavní obsah

Za byt v Praze 1 až 150 tisíc za metr

Právo, Stáňa Seďová

První městská část nabídne ve výběrovém řízení celkem 19 bytů o velikosti 1+0 až po 6+1. Byt bude přiklepnut nejvyšší nabídce. Cena by se měla pohybovat mezi 30 až 120 tisíci za m2. Přitom letošní průměr pražského bytu je okolo 51 tisíc za metr čtvereční.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Pokud by však byla nabízená cena nižší než komerční hodnota bytu v centru Prahy, radnice si jej raději nechá. „Jsme si vědomi, že se tu platí za dobrou adresu. Většinou jde o byty, které se Praze 1 už nevyplatí udržovat nebo rekonstruovat a nejsou určeny k využití jako sociální byty ani pro potřeby zaměstnanců Úřadu Praha 1 či dalších potřebných profesí,“ vysvětlil starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09).

Byty, jejichž odhadní cena se pohybuje mezi 30 až 120 000 korunami za metr čtvereční, se ale dražbou mohou podle starosty klidně dostat až na 150 000 za metr. Nacházejí se totiž například v ulicích Karlova, Michalská, Opletalova, Štupartská, Žitná, Spálená nebo Krakovská. Dvoukolové výběrové řízení by mělo být zahájeno nejdéle v červnu.

„Výběrové řízení je plánované tak, aby bylo možné do konce kalendářního roku zajistit uzavření smluv a úhrady kupní ceny,“ řekla Právu mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková s tím, že nejde o poslední příležitost, jak získat byt na Malé Straně nebo na Starém a Novém Městě.

„Privatizace poběží tak, jak je to již nastaveno, a pokud budeme mít pocit, že některé byty jsou ve stavu, který se nám je nevyplatí rekonstruovat a bude lepší je prodat, tak zařadíme další byty k prodeji,“ dodala Blažková.

Výběrového řízení se může zúčastnit každý občan České republiky, tedy fyzická osoba, která nevlastní jinde byt a v době výběrového řízení ani neuplatňuje nárok na žádnou nemovitost a má vazby na Prahu 1. „Hlavně vše chceme kontrolovat, abychom zabránili skupování bytů v centru Prahy přes bílé koně zahraničními investory,“ upozornil Lomecký.

Trh se probouzí

Prodeji bytů je nakloněno i probuzení realitního trhu s byty v Praze. Podle analýzy společnosti Skanska Reality si už za první čtvrtletí koupili Pražané 1279 bytů, což je meziročně o 25 procent více. Průměrná cena byla loni 51 tisíc za metr čtvereční, letos se zvedla na 59 tisíc, ale to podle odborníků kvůli 65 luxusních bytů v projektu Rezidence Dock v Libni, jejichž cena překračuje 100 000/m2. Bez nich se pražské byty drží stále na 51 tisících za metr čtvereční.

„Při zachování současného ročního tempa prodejů - zhruba 4500 bytů ročně – zásoba bytů vystačí maximálně na jeden a půl roku. Toto lze vnímat jako pokračování ozdravování rezidenčního trhu, neboť dochází k přibližování nabídky a poptávky,“ uvádí autoři studie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám