Hlavní obsah

Z domova důchodců v Panenských Břežanech bude válečné muzeum

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po vystěhování třiceti důchodců a následném zrušení domova seniorů v Panenských Břežanech má být z tamního zámečku Muzeum českého odboje vůči nacistické okupaci. Rozhodla o tom rada Středočeského kraje.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Santiniho kaple v areálu v Panenských Břežanech.

Článek

Vedení kraje to odůvodnilo příliš vysokými náklady na rekonstrukci historické budovy do podoby vhodné pro sociální ústav.

„Bývalý režim nacpal seniory a tělesně či mentálně postižené lidi do naprosto nevhodných prostor nejrůznějších historických objektů. Pokračujeme v trendu, kdy se tyto zámečky a podobné stavby vracejí ke svému původnímu účelu a ke kulturnímu využití. Proto do konce roku domov zrušíme a senioři se přestěhují do jiných domovů,“ potvrdil na pondělní tiskové konferenci hejtman Středočeského kraje David Rath (ČSSD).

Výstava připomene Heydrichiádu

Hejtman už má celkem jasnou představu o dalším využití barokní stavby, kterou navíc doplňuje v zahradě Santiniho kaple. V kapli by se mohly konat koncerty, v budově zámku má být expozice připomínající národní odboj během druhé světové války. Výstava by měla být uspořádána tak, aby zaujala hlavně mladou generaci.

„Nechceme tam nudné panely, ale interaktivní výstavu zaměřenou hlavně na mladé lidi, takže tam budou počítačové animace a počítačové hry, které přiblíží toto historicky velmi zajímavé období,“ uvedl Rath.

Výstava má připomenout i atentát na Heydricha a období heydrichiády. Ve druhém zámku, který je ve spodní části Panenských Břežan, žil totiž během války říšský protektor Reinhard Heydrich.

Rath odmítl, že by se kraj angažoval v rekonstrukci bývalého Heydrichova sídla. „Spodní zámek je v soukromém vlastnictví a je pouze na majiteli, jak jej využije,“ uvedl Rath.

Reklama

Související témata:

Související články

Výstaviště Flora čeká výrazná modernizace

Výstaviště Flora v Olomouci se intenzivně připravuje na provizorní podmínky. V nich bude muset zajistit výstavnickou činnost ve svém areálu od letošního září,...

Do privatizace jdou v Praze 3 všechny byty

Žižkovská radnice se rozhodla pod tlakem místních obyvatel dát do privatizace i posledních padesát domů, které prozatím zůstávaly v bytovém fondu.

Výběr článků

Načítám