Hlavní obsah

Z chátrající nemocnice v Moravské Třebové chtějí mít hotel

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MORAVSKÁ TŘEBOVÁ

Luxusní kongresové centrum, jehož hlavní částí bude nejméně čtyřhvězdičkový hotel, chce město Moravská Třebová přestavět z chátrající městské nemocnice. Ta byla naposledy využívána na přelomu století, kdy sloužila jako provizorní domov důchodců. Přestavba by měla vyjít na 120 miliónů korun.

Článek

"Projekt jsme rozdělili do dvou částí. Tou první je přestavba původní nemocnice na vlastní hotel, ve kterém bude 91 lůžek ve dvoulůžkových pokojích a apartmánech, wellness, fitness, restaurace pro padesát hostů, parkování pro 59 aut. Podle studie by tato nejdůležitější část měla přijít na dvě třetiny plánovaných prostředků, tedy na 80 miliónů korun," řekl Právu místostarosta Moravské Třebové Václav Mačát (ČSSD).

Druhá čtyřicetimiliónová etapa zahrnuje výstavbu nové kongresové haly. "Byla by napojena na střed nemocniční budovy. Podle studie bude k dispozici 300 míst a mobilní přepážkou bude možné kongresovou halu rozdělit na dvě části," dodal Mačát. Plánovanou investici podporuje jednoznačně rada města, většina zastupitelů nemá výhrady.

"Samozřejmě všechno je spojeno s možnou výší evropské dotace. Pokud by byla 80 nebo 90 procent, je to bez problémů, není se čeho bát. Pokud by byla jen třeba čtyřicetiprocentní, museli bychom mít souhlas obyvatel Moravské Třebové," řekl Právu Josef Ošťádal (ODS), starosta Moravské Třebové.

Starosta lidem věří

Podle něj by ale občané dali zelenou projektu i v případě, kdy by město muselo investovat převážně ze svého. "Jsem přesvědčen, že i v tom případě by anketa vyzněla kladně. Bývalá nemocnice je na ideálním místě pro takový projekt a prospělo by to Třebové z několika pohledů," podotkl starosta Ošťádal.

Moravská Třebová by jednak zachránila chátrající objekt nemocnice, jednak by přilákala turisty a konečně by měla k dispozici společenský sál, o kterém desetiletí sní. "Zájem o provozování už projevily hotelové řetězce. Někteří místní podnikatelé ale na projekt hledí i s nedůvěrou a obavami. My jim ale nechceme brát klienty v penziónech a restauracích, chceme přilákat další," ujistil místostarosta Mačát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám