Hlavní obsah

Vinohradský pavilón bojuje o přežití

Právo, Kateřina Severová

Novorenesanční budova Vinohradského pavilónu v centru města bojuje marně už několik let o zákazníky.

Foto: Kateřina Severová, Právo

Vinohradský pavilón

Článek

V posledních měsících je však situace kritická. Většina obchodů je prázdných. Dlouhodobý nájemce budovy, Pavilon, a. s., chce udělat z obchodního centra tržnici. Záměr ale prý vázne na společnosti Ahold, která má v objektu supermarket Albert.

„Ve smlouvě se společností Ahold je uvedena i konkurenční doložka, která v podstatě zakazuje prodej potravin jinde než v supermarketu Albert,“ řekl Právu Stanislav Zeman, člen představenstva Pavilon, a. s. Tento fakt podle jeho slov drží firmu v šachu, takže nemůže realizovat svůj plán, který by měl údajně zlepšit současnou katastrofální situaci.

Právě obchod s potravinami Albert, který je v přízemí objektu, si na množství zákazníků stěžovat nemůže. Vše by se však mohlo změnit, kdyby společnost Pavilon, a. s., rozjela zamýšlený záměr. Místo obchodů s drahým oblečením, které nyní v budově jsou, chce totiž ve Vinohradském pavilónu zřídit tržnici. Budova by se tak v podstatě vrátila ke svým historickým kořenům.

„Chceme se pokusit uskutečnit alespoň v části obchodního centra nový koncept. Ten spočívá v návratu k původnímu záměru, pro který byl pavilon postaven, tedy k prodeji potravin. Nejednalo by se však o tržnici ve smyslu stánkového prodeje, ale o uskupení prodejců potravinových produktů, které jsou na našem trhu chápány jako delikatesy. V zimě se tady mohou konat i trhy,“ uvedl Zeman.

Trhy by mohly zachránit tragickou situaci

V obchodech by se měla podle Zemana prodávat hlavně zelenina, pečivo, vybrané sýry a vína. „Máme už rozjednané i prodejce,“ dodal Zeman s tím, že firma proto v současné době vyjednává se společností Ahold o změně konkurenční doložky uvedené ve smlouvě.

To potvrdil i samotný Ahold. „V současné době vedeme jednání se společností Pavilon, a. s., o případných změnách a úpravách našeho vzájemného obchodního vztahu. Naše společnost má velký zájem na zlepšení celkové situace, proto jsme učinili vstřícný krok a navrhli několik řešení, které mohou pomoci dalšímu rozvoji pavilonu,“ konstatoval Lukáš Hora, mluvčí firmy Ahold, která v České republice provozuje hypermarkety a supermarkety Albert. O jaká konkrétní řešení však jde, nechtěl Hora říci.

„Detaily nájemní smlouvy podléhají obchodnímu tajemství,“ podotkl mluvčí.

Do sporu mezi firmou Pavilon, a. s., a Aholdem se vložila také Praha 2. Ta je vlastníkem objektu. Pavilon, a. s., platí radnici druhé městské části měsíčně za pronájem budovy téměř jeden milión korun.

„Před dvěma měsíci proběhla jednání s firmou Pavilon, která tvrdí, že nemůže nic dělat, jelikož ji blokuje společnost Ahold. Poslal jsem jim proto dopis, aby s tím něco udělali,“ sdělil Právu místostarosta Prahy 2 Jiří Paluska (ODS).

Přestože přiznává, že se na úřad obrací řada lidí s dotazy ohledně současnosti a budoucnosti Vinohradského pavilonu, radnice nemá důvod nájemce měnit. „Nájem platí včas, nemáme tedy důvod ho vyhodit,“ uzavřel Paluska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám