Hlavní obsah

V Říčanech plánují postavit stacionář pro seniory

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stacionář pro seniory chtějí postavit v Říčanech. Odborná porota v uplynulých dnech vybírala z 15 přihlášených architektonických návrhů ty nejzdařilejší a nyní už zná tři vítěze.

Foto: Vizualizace, MěÚ Říčany

Jeden z návrhů na stacionář v Říčanech

Článek

„Při výběru jsme zohledňovali nejen estetiku návrhu a nápad samotný, ale i funkčnost navrženého dispozičního řešení, výši předpokládaných realizačních nákladů i finanční náročnost na budoucí provoz stacionáře,“ popsala výběr architektka města Říčany Alice Štěpánková.

Postupující architekti teď mají za úkol vytvořit podle návrhu danou projektovou dokumentaci. „Po získání stavebního povolení se vypracuje projekt pro provedení stavby a bude-li dostatek financí na zajištění vlastní realizace, bude vybrán zhotovitel stavby,“ doplnila Štěpánková.

Denní stacionář je sociální služba určená seniorům se sníženou soběstačností a potřebou celodenní péče. Bude určen pro denní pobyt deseti klientů a čtyř klientů např. na celý týden, kdy rodina pečující o seniora odjede na dovolenou. Stacionář má stát na Komenského náměstí v těsné návaznosti na objekty stávajícího domu s pečovatelskou službou.

Veřejná sbírka

O konečné podobě se bude rozhodovat také podle toho, kolik se městu podaří na stacionář sehnat peněz. Většinu investičních nákladů by měly uhradit finance z veřejné sbírky a případných sponzorských darů. Doposud město vybralo částku přes půl miliónu korun. Sbírka bude pokračovat i letos.

„Celková investice spojená s výstavbou se předpokládá okolo 14 miliónů korun, proto hledáme další možnosti financování. Denní stacionář má být dokončen na konci roku 2014,“ doplnila mluvčí radnice Adéla Michalová.

Město se chystá uspořádat výstavu všech předložených architektonických návrhů. Expozice bude zahájena v pondělí 4. února v 16 hodin v 1. patře městského úřadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám