Hlavní obsah

V Chebu slouží cestujícím moderní dopravní terminál

Právo, Rudolf Voleman

Cestujícím v Chebu začal v pondělí odpoledne sloužit nový dopravní terminál, který se svou unikátní konstrukcí stal novou dominantou města.

Foto: Rudolf Voleman , Právo

Nový dopravní terminál v Chebu

Článek

Hlavně ale nabízí bezpečnější provoz a plynulý přechod mezi autobusovou a železniční dopravou. Celkové náklady na realizaci projektu dosáhly necelých 110 miliónů korun, přičemž většinu nákladů mají pokrýt evropské dotace.

„Akci předfinancoval Karlovarský kraj a město Cheb přispělo devíti milióny korun,“ uvedl karlovarský hejtman Josef Novotný (ČSSD). „Po terminálu v Sokolově a v Mariánských Lázních jde o třetí dopravní uzel v regionu, kde budou cestující moci volit mezi dostupnými druhy veřejné dopravy na jednom místě, čímž ušetří čas a vyhnou se problémům s přesuny po městě,“ dodal hejtman.

„Jedná se o další stavbu, která pomáhá rozvíjet infrastrukturu města. Nový dopravní terminál přinese skokové zlepšení služeb obyvatelům města,“ zhodnotil zástupce chebského starosty Tomáš Linda (ODS). „Z těch dalších, které mají následovat, to jsou především investice do obnovy chebské nemocnice a stavba plánovaného jihovýchodního obchvatu města,“ dodal Linda. Stavbu zrealizovalo sdružení firem Algon, Metrostav a Báňská stavební společnost.

„Jsem rád, že se nám podařila zajímavá a pěkná stavba,“ zhodnotil za Metrostav Petr Zábský. Původní rozpočet předpokládal náklady 117 miliónů korun, ale ty se podařilo ve výběrovém řízení o sedm miliónů korun srazit.

Nová dominanta města

„Projekt vychází z varianty řazení autobusových stání pomocí objezdového středového šestiúhelníku, kolem nějž se soustředně rozkládají příjezdová a odjezdová stání městské hromadné dopravy,“ uvedla mluvčí kraje Jana Pavlíková.

„Plocha před nádražím je propojena suchou cestou přístřeškem napojeným přímo na podloubí nádraží, kudy budou proudit cestující vystupující z autobusů a z vlaků,“ dodala.

V centrální budově nového chebského terminálu najdou lidé infocentrum, úschovnu zavazadel a také občerstvení. „Své místo zde má i provozní zázemí pro řidiče a dispečery,“ doplnila mluvčí kraje. Vjezd do terminálu je vyřešen přes křižovatku z Dukelské ulice, která byla společně s Žižkovou ulicí v rámci stavby zrekonstruována.

„Parková úprava stávající vzrostlé zeleně, doplněná novou výsadbou, bude v příštích letech tvořit hlukovou a prachovou clonu vůči okolní zástavbě,“ uvedla Pavlíková, podle které chce kraj do budoucna podobný terminál jako v Chebu, Sokolově a v Mariánských Lázních vystavět rovněž v Karlových Varech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám