Hlavní obsah

V centru Chomutova roste obchodní galerie za 310 miliónů korun

Právo, Šárka Tonarová
CHOMUTOV

S tříletým zpožděním začíná v Chomutově stavba dvoupodlažní obchodní galerie Central. První návštěvníci by ji mohli navštívit před Vánoci 2009. Developer, skupina Crestyl, předpokládá vybudování celkové prodejní plochy 4400 m2 s asi dvaceti obchody a dvaapadesát parkovacích míst na architektonicky unikátně řešené střeše budovy.

Článek

„Nový komplex zahrne také obytnou část s dvaceti byty, jejichž stavba bude zahájena v nejbližších měsících. Celkové náklady projektu činí 310 miliónů korun,“ informoval mluvčí společnosti Ondřej Micka.

Odklad začátku stavebních prací souvisel s archeologickým výzkumem prostor pod bývalým autobusovým nádražím. Odhalil celou řadu důkazů o historickém významu Chomutova, stejně jako doklady o vysoké životní úrovni jeho tehdejších obyvatel.

"Odkryli jsme například část opevnění sídla Fridricha z Chomutova z 1. pol. 13. století. Nejnovější objev představuje přízemí velké dělostřelecké bašty z 2. pol. 15. století, která byla součástí tehdy budované rezidence pánů zVeitmile,“ řekl Právu Milan Sýkora z Ústavu archeologické památkové péče Most.

Někdejší autobusové nádraží je opuštěné už osm let. Nejprve úředníci vybírali mezi dvěma developerskými firmami, pak se čekalo na konec archeologického výzkumu. Mezitím se pozměnil projekt.

Parkování na střeše nenaruší kolorit okolí

Původně se totiž počítalo s podzemním parkováním. Těsné sousedství řeky Chomutovky však přimělo investora vystrčit auta na střechu. Tvrdí však, že parkování nenaruší vzhled budovy a dokonce ani lidé v domech v okolí nebudou z oken svých bytů koukat na auta na střeše. Parkoviště nebude zcela otevřené, pohledu na vozy zabrání zvýšené obvodové zdivo a částečné zastřešení.

Central Chomutov rozšíří nabídku zboží, služeb a značek. „Potenciál pro obchodní centra vidíme i v menším městech, kde zatím stavby tohoto typu chybí. I jejich obyvatelé si ale zaslouží kvalitní nákupní příležitosti. Náš názor potvrzuje i zájem obchodníků – ještě před zahájením stavby se nám podařilo obsadit téměř celou prodejní plochu, navíc značkami, které budou atraktivní nejen pro obyvatele Chomutova, ale i pro široké okolí,“ uvedl generální ředitel Crestylu Omar Koleilat.

Mezi nejvýznamnější nájemce patří podle něj New Yorker a C, obuv Reno a DM drogerie. Komplex naváže na pěší zónu a architektonicky dotvoří zástavbu v centru města.

Reklama

Související témata:

Související články

Chomutov postaví zimní stadión za 1,4 miliardy

Hokejisté a bruslaři by mohli vyjet na led nového chomutovského zimního stadiónu už za necelé dva roky. Stavba nového areálu na místě bývalých kasáren by měla...

Výběr článků

Načítám