Hlavní obsah

V Brně jde do dražby historický dům za 40 miliónů korun

Brno

V Brně je na prodej historický dům z 18. století, který je součástí komplexu historických budov kolem ulice Dominikánská. Nemovitost, jejíž cenu znalec odhadl na 40 miliónů, dal do dražby insolvenční správce firmy ITV s.r.o.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na Šilingrovo náměstí v Brně, vlevo ulice Dominikánská, kde se nachází zmiňovaný dům.

Článek

ITV poslal soud do konkurzu na konci letošního dubna. Insolvenční návrh na sebe podala sama firma. Do tíživé situace se dostala v roce 2004, kdy zemřel její zakladatel Zdeněk Kopřiva a na pozici ekonomické ředitelky nastoupila Dana Mervatová, která se nezákonným způsobem zmocnila společnosti. Za podvod, zkreslování údajů o stavu hospodaření a zpronevěru ji v dalších letech pravomocně odsoudily městský a krajský soud v Brně.

Firma v této době nebyla schopna splácet hypoteční úvěr, a Městský soud v Brně proto nařídil exekuci jejího majetku. Exekuce trvala od března 2005 do září 2009, nakonec ale byla zrušena. Podle majitelů firmy proto, že největší věřitel firmy, který od banky převzal pohledávku za nesplacený hypoteční úvěr, neměl na ukončení exekuce zájem. Každý měsíc se totiž jeho pohledávka navyšovala o statisícové úroky a postupně dosahovala hodnoty zastavené nemovitosti.

V současné době dosahuje pohledávka největšího věřitele 50 miliónů korun, další desítky až stovky tisíc korun požadují pojišťovny, energetické firmy a finanční úřad. Dražba se koná 10. srpna v 16:00 v sídle dražební společnosti Prokonzulta. Vyvolávací cena je 46 miliónů korun.

Podle dostupných informací pochází dům z poloviny 18 století. Před deseti lety byl kompletně rekonstruován. V přízemí se nachází kavárna, ve druhém patře místnosti bývalé střižny, dabingu a režie a dále solná jeskyně. Ve třetím patře jsou kanceláře a zasedací místnost, ve čtvrtém pak apartmán a mezonetový byt s terasou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám