Hlavní obsah

U Průhonic vyroste nový satelit

– PRAHA
Právo, Jakub Mračno

Rozsáhlý bytový projekt představila v těchto dnech radnice Újezdu u Průhonic. Nový projekt nezapomněl ani na občanské zázemí. Počet obyvatel Prahy-Újezdu se totiž zdvojnásobí.

Článek

V rámci projektu nazvaného Zelený Újezd mají na samotném okraji, v těsném sousedství Jižního Města, vyrůst byty pro dva a půl až tři tisíce nových obyvatel. "Bude to přibližně dvakrát tolik oproti nynějšímu počtu obyvatel, proto jsme také již od prvních úvah chtěli, aby tu nevznikl nepovedený satelit jako na jiných místech kolem Prahy. Proto jsme po investorovi chtěli navíc i občanské zázemí," řekl Právu starosta Újezdu Václav Drahorád (ODS).

Podle jeho slov tak vedle rodinných domků vyrostou i viladomy, v nichž najdou prostor potřebné služby. "Zvýšili jsme jim limity tak, že mohou postavit i vícepodlažní stavby, v přízemí pak bude třeba knihovna, lékárna, ordinace, ale i nová radnice, služebna městské policie, obchody a podobně," dodal Drahorád s tím, že tak vznikne zázemí pro nové i původní obyvatele.

Vedení radnice chce dostat do obce hlavně mladé lidi a rodiny s dětmi, které by měla přilákat i velmi kvalitně řešená zeleň od architekta Zdeňka Sendlera. "V krajině v sousedství s řadou chráněných oblastí totiž nabízí nejen klid, ale i rozsáhlé možnosti pro volný čas," konstatoval Drahorád a dodal, že developerem je firma MCA. První etapa výstavby, kterou bude realizovat společnost Tempus Investment, začne už v příštím roce. Předpokládané dokončení projektu bude v roce 2012, rozpočet je kolem tří a půl miliardy korun.

Podobné projekty hodnotí kladně i Právem oslovení odborníci. Výrazný trend tu ale podle nich ještě nevzniká. "Myslím si, že by neměly vznikat projekty satelitních měst, které přetěžují území, domy jsou pak na stísněných parcelách," řekl Právu historik architektury Zdeněk Lukeš. Podle jeho slov u mnoha satelitů naprosto chybí vazba mezi původními a novými obyvateli.

Podle Lukeše i dalších urbanistů je na okrajích metropole ještě stále dost rozvojových ploch. "Rezervy jsou značné, zejména jde o velké areály na periferii, ale také pozemky drah či Povodí Vltavy," přiblížil Lukeš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám