Hlavní obsah

Studenti architektury navrhovali, jak oživit Prokopské údolí

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na dva semestry vypustily tři desítky zahraničních studentů ateliéru Molab Fakulty architektury ČVUT svou fantazii do Prokopského údolí. Neměli navrhovat domy, ale nenásilné zásahy do přírodního prostředí, které by lidi přiměly k nové aktivitě. Většina návštěvníků se zdržuje na hlavní cestě.

Foto: Vizualizace FA ČVUT

Návrh studenta architektury Matthewa Langa, jak si pohodlně v rybníčku smočit nohy.

Článek

„Celkem 29 zahraničních studentů našeho ateliéru, kteří byli v Česku na stáži, bylo postaveno před obtížné zadání. To spočívalo v nutnosti plně respektovat přírodní krásy údolí, ale zároveň nabídnout návštěvníkům jeho širší využití a umožnit jim, aby objevovali i skrytá zákoutí,“ řekl Jiří Pavlíček, jeden z vedoucích ateliéru.

S návrhy se lze seznámit ve všední dny odpoledne přímo na radnici, kde je do 3. května výstava Prokopské údolí – opomíjený klenot Prahy. Studenti vymýšleli, jak prostředí obohatit dětskými hřišti, vyhlídkovými plošinami, místy pro meditaci i pro zamilované páry.

Akci podpořila Praha 5, není však jasné, zda se některý z nápadů bude realizovat. Ačkoli jiní si to nemyslí a jsou rádi za trochu divočiny či pusté skály, podle starosty Miroslava Zeleného (zvolen za TOP 09) by Prokopské údolí mělo být vlídné ke svým návštěvníkům. „Pro budoucnost údolí se tyto projekty mohou stát cennou inspirací,“ uvedl Zelený.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám