Hlavní obsah

Stavební spoření se bez notáře neobejde

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do kategorie finančních produktů, které za určitých okolností nemusí projít dědickým řízením, a tedy i projednáním u notáře, nespadá stavební spoření. Lidé v tom často chybují.

Foto: Novinky

Lidé často platí stavební spoření na jména svých rodičů a prarodičů.

Článek

Zde zákon o stavebním spoření (č. 96/1993 Sb.) totiž sice říká, že „v případě úmrtí účastníka přecházejí práva a povinnosti vyplývající ze stavebního spoření na pozůstalého manžela“, ale také to, že „k tomu soud přihlédne v řízení o dědictví“.

To v praxi znamená mimo jiné, že částka na stavebním spoření zemřelého bude de facto předmětem dědického řízení. Ne celá částka, protože jde o společné jmění manželů, ale jeho polovina. O tuto částku získá manžel méně z ostatního majetku.

Pozůstalý manžel (manželka) má dvě možnosti

„Jde o stejný případ, jako je společný členský podíl v družstvu u družstevního bytu. Automaticky ze zákona ho dostává manželka, ale při vypořádání se k tomu přihlíží, aby ostatní dědici nebyli zkráceni. Manželka tedy dostane o to méně,“ potvrdil Právu JUDr. Miloslav Jindřich, notář v Benešově.

Pozůstalý manžel má dvě možnosti. Buď bude ve spoření normálně pokračovat, a pak nepřijde ani o dosud připsanou státní podporu zemřelého účastníka. Nebo dá výpověď ze smlouvy, a pak přijde o tuto státní podporu a ještě zaplatí sankci za předčasně vypovězenou smlouvu. Jestliže zemře účastník stavebního spoření a nemá manžela, mohou nastat dva případy.

Když není manžel (manželka)

První případ: Když má zemřelý jednoho dědice, práva a povinnosti ze smlouvy o stavebním spoření se na základě rozhodnutí soudu o vypořádání dědictví převedou na tohoto dědice. Obdobná situace nastane, když má zemřelý více dědiců a ti se dohodnou, že práva a povinnosti ze stavebního spoření převezme jeden z nich.

Druhý případ: Pokud by bylo více dědiců a nedošlo by k takové dohodě, smlouva se na základě rozhodnutí soudu o dědictví ukončí a každý z dědiců získá poměrnou část naspořené sumy, včetně dosud připsané státní podpory. Ukončení smlouvy tedy nemá za následek ztrátu podpory.

Tato úprava je obsažena v zákoně o stavebním spoření a nelze se od ní v žádném případě odchýlit. Tedy ani na základě závěti. To může mít závažné důsledky. Měli by si to uvědomit například ti, kteří stavebně spoří například prostřednictvím svých rodičů nebo prarodičů.

Jestliže se například babička se svým vnukem domluvila, že mu bude stavebně spořit, například kvůli výhodnému úvěru, v případě její smrti nemá vnuk jisté, že smlouvu po ní zdědí, pokud by se na tom dědicové nedomluvili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám