Hlavní obsah

Stavební firmy vidí budoucnost v dopravní infrastruktuře

Právo, KIL

Řeč je o cenách a objemu stavebních prací v Česku v posledním období. Z vývoje investic vůči stálým cenám vyplývá, že stavebnictví je jedním z odvětví, které se podílí na růstu inflace.

Foto: archiv ABF , Novinky

V ČR je podle Václava Matyáše 250 km rozestavěných dálnic a další se ještě budou stavět.

Článek

Jestliže v roce 2006 bylo proinvestováno čtyři sta šedesát tři miliard korun, v roce 2007 pět set jedenáct miliard a pro letošní rok činí celkový odhad stavebních investic pět set třicet miliard, pak v tzv. stálých cenách je trend opačný – sto devět, sto šest a letos jen sto dvě miliardy korun.

Prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš sice vidí příčinu v růstu cen energií a s nimi spojené výrobě stavebních materiálů, ale faktem je, že platy ve stavebnictví se zvýšily za posledních pár let o 50 %. Ani tento růst však nepomohl odstranit trvalý nedostatek pracovních sil v oboru. Svaz podnikatelů se proto výrazně podílí na už druhém ročníku říjnových Dnů stavitelství a architektury, které by měly přispět k propagaci stavebních profesí a přitáhnout do odvětví tolik potřebnou novou krev.

Rezidenční development, který v uplynulých letech patřil k nejrychleji rostoucím a nejziskovějším segmentům stavebnictví u nás, letos ztratil dech a v současnosti mají developeři problémy s tím, aby dokázali na trhu umístit už připravené projekty. Investoři předpokládají zhoršený přístup k dluhovému financování, což nepochybně souvisí s americkou hypoteční krizí.

České stavební firmy proto sázejí na rozvoj dopravní infrastruktury, který by jim měl kompenzovat úbytek zakázek v rezidenční výstavbě. V ČR je podle Matyáše 250 km rozestavěných dálnic a další se budou stavět. Navíc šťavnaté státní a veřejné zakázky tradičně lákají stavební firmy a živí diskuse o opodstatněnosti vysokých nákladů na kilometr dálnice v Česku.

Reklama

Související témata:

Související články

V Letňanech začíná svátek stavebnictví

Přes tisíc vystavovatelů se bude od úterý do soboty prezentovat na devatenáctém mezinárodním stavebním veletrhu FOR ARCH, který je přezdívaný jako “svátek...

Výběr článků

Načítám