Hlavní obsah

Stavba Diamantu v centru Prahy nesmí pokračovat

Právo, Stáňa Seďová

Na domě s číslem tři na Václavském náměstí v Praze vídají už více než rok kolemjdoucí plachtu, pod kterou měl vyrůst multifunkční objekt Diamant.

Foto: Archiv, Právo

Investor Diamant neoprávněně rozšířil v posledním patře, na druhou stranu už mu to neprošlo.

Článek

Investor však nedodržel schválené plány stavby, rozšířil si horní patra o více než 10 metrů, a tak dostal od úřadu stopku.

Poté, co byl v roce 2007 zbourán původní obchodní dům Diamant, začalo se v polovině roku 2011 s výstavbou nového komplexu, který měl v devíti podlažích – sedm z nich je nad zemí – vytvořit prostory pro kanceláře, dvě hotelová patra a úplně nejvýš i luxusní byty.

Investorovi, společnosti Mustela, s. r. o., se podařilo původní stavební povolení získat ve zkráceném řízení. Nestačilo mu ale to, co získal, a rozhodl se o své vůli zakrojit větší krajíc. Ale jeho sousedé, kterými jsou palác Koruna a hotel Ambassador, na to upozornili.

Poslední patro Diamantu totiž mělo být podle stavebního povolení užší o 5,6 metru na každé straně, aby budova nového Diamantu netvořila obdélník, a nezastínila tak výhled z posledních poschodí sousedících objektů. Jenomže těchto více než jedenáct metrů na Václavském náměstí se investor – společnost Mustela s rakouskými majiteli, rozhodl zastavět. Podařilo se mu to jen na straně k paláci Koruna a zasáhl stavební odbor Prahy 1.

Stavba neprobíhá podle stavebního povolení

„Stavební povolení bylo vydáno v roce 2005, ale nyní jsme vydali pokyn k zastavení prací, protože bylo šetřením zjištěno, že stavba probíhá v rozporu se stavebním povolením. V této věci je podáno několik žalob, které ještě nejsou rozhodnuty,“ potvrdil Právu postup stavitele šéf stavebního odboru Prahy 1 Oldřich Dajbych. A vyřešeno to zřejmě jen tak nebude.

„Myslím, že nyní jsme přesně uprostřed třicetidenní lhůty, ve které může investor požádat o dodatečné stavební povolení. Nicméně k tomu je potřeba stejně jako poprvé kladné vyjádření účastníků stavby, tedy jeho sousedů, takže je pravděpodobné, že i kdyby této možnosti investor využil, nevydáme ho. Nicméně stavitel se může odvolávat dál,“ vysvětlil Dajbych.

Na dotaz deníku Právo, jak se společnost Mustela zachová dál, její právní zástupce nereagoval.

Celkem měla budova na pozemku o výměře přes 1800 čtverečních metrů nabídnout asi 11 tisíc metrů ploch. Kdy však bude dokončena, je zatím ve hvězdách. V tuto chvíli se pod protiprachovou zábranou ve spodní části Václavského náměstí stavět dál nesmí.

Reklama

Výběr článků

Načítám