Hlavní obsah

Starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský: Chceme mít centrum Jižního Města na Opatově

Právo, Lucie Fialová

Prodej téměř pěti tisíc metrů čtverečních pozemků na Litochlebském náměstí nedaleko stanice metra Opatov soukromému investorovi řešili zastupitelé Prahy 11. Ozvaly se i hlasy proti transakci. Odpůrci se zlobí kvůli nízké ceně, bojí se likvidace pomníků padlým z obou válek.

Foto: Miroslav Sova

Článek

Před třemi lety za námi přišel investor, který tam vlastní část pozemků, že by chtěl koupit další. Tehdy jsme mu řekli, že prodáme, až bude mít povolení typu územní rozhodnutí nebo stavební povolení. Schválili jsme smlouvu o smlouvě budoucí, nechali jsme zpracovat znalecký posudek, který zněl přibližně 1700 korun za metr čtvereční, což dohromady činilo asi 10,5 miliónu korun, řekl pro Právo starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský.

V létě získala společnost územní rozhodnutí, řekli jsme dobře, prodáme. Máme nový znalecký posudek, podle kterého pozemky získaly na hodnotě, především díky územnímu rozhodnutí. Metr čtvereční je teď za 8,5 tisíce korun, celkem bychom získali 38 miliónů korun.

Co by mezi rušným kruhovým objezdem a paneláky mělo vyrůst?

Administrativní budova s asi 25 patry. Od ČVUT máme posudky, že v této lokalitě je taková dominanta správná, z rozvojového hlediska je záměr v pořádku. Místo spadá do rozvojového území kolem stanice metra Opatov, kde už od 70. let projektanti plánovali hlavní centrum Jižního Města. Přibude park, pomníky obětem válek se dočkají revitalizace. Pietní místo ani lipová alej nejsou součástí tohoto prodeje.

Zazněly i názory, že společnost Tweelingen, a. s., která chce pozemky koupit, je neprůhledná, bez majetku, na trhu neznámá a má vazby na jihoměstskou radnici.

Opozice celé tři roky lhala, když říkala, že jsme pozemky už prodali. To není pravda. Prodávali jsme až v pondělí. Firma vlastní tři pozemky, nacházející se v té lokalitě, takže prázdná není. Lidi neznám, jakékoliv spojení naprosto jednoznačně odmítám. Je to akciová společnost, náš právní řád umožňuje, aby akcie zněly na doručitele, tzn. aby nebylo možno vysledovat majetkovou strukturu.

Pokud zastupitelstvo prodej schválí, kdy začne budova vyrůstat?

Když úplatný převod odsouhlasíme, vyzveme investora, aby podepsal kupní smlouvu a zaplatil. V tom okamžiku převádíme pozemky. Budou žádat o stavební povolení, předpokládám, že by ho měli dostat do půl roku, a pak už je na nich, kdy začnou stavět.

Tato administrativní budova není jediná, která změní tvář okolí stanice Opatov. Zájem o tuto oblast už projevili další investoři.

Směrem ke starému Chodovu by mělo vzniknout multifunkční centrum s kancelářemi, byty, obchody. Investor žádá o územní rozhodnutí. Na druhé straně směrem k Centrálnímu parku se snažíme dohodnout s majiteli pozemků na směně, aby se toto území mohlo konečně rozvíjet, bylo připravené k výstavbě. Naším cílem je mít centrum Jižního Města na Opatově.

Existují v jedenácté městské části ještě jiné rozvojové lokality?

PPF chce na Chodově stavět dva výškové domy. Projekt se nachází ve fázi územního rozhodnutí. To říká, že stavba je na daném místě v tom objemu realizovatelná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám