Hlavní obsah

Spotřebu teplé vody je potřeba si ohlídat

Právo, Novinky, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodina v bytovém domě, která si sama nezajišťuje ohřev vody a je tak závislá na její dodávce, si z údajů na měřiči teplé vody v bytě přesnou představu o svých nákladech udělat zdaleka nemůže. Důvodem je to, že předem není známá cena za kubík teplé vody.

Článek

Náklady za přípravu a dodání teplé vody do bytu totiž tvoří jednak náklady za teplo sloužící k ohřevu vody a jednak náklady za studenou vodu, což je vodné a stočné.

Při rozúčtování se postupuje tak, že náklady na teplo spotřebované na ohřev vody v domě se rozdělí podle vyhlášky ministerstva pro místní rozvoj č. 372/2001 Sb. na složku základní (30 procent) a spotřební (70 procent).

Základní složka se mezi spotřebitele rozdělí podle poměru podlahových ploch bytů nebo nebytových prostor a spotřební poměrně podle údajů vodoměrů. Podle tohoto systému vlastně každý byt platí jinou cenu za kubík teplé vody. Čím menší spotřeba, tím vyšší cena za kubík.

Náklady na vodu (vodné a stočné) se rozúčtují poměrně podle údajů vodoměrů na teplou vodu. Je to tedy pro spotřebitele dost složitý a málo přehledný systém, ale i tak je pro ně důležité sledovat stav vodoměrů. Čím nižší spotřeba, tím se dá čekat i příznivější účet za teplou vodu (přes vyšší cenu za krychlový metr).

Koupel ve vaně je příjemná, účty za spotřebu teplé vody pak o něco méně. Foto Kaldewei

Nastavení nákladů je složité

Otázka také je, zda je správně nastaveno rozdělení nákladů na teplo k ohřevu vody. Návrhy, aby základní složka vůbec neexistovala a náklady se rozdělovaly poměrně jen podle údajů vodoměrů, však nejsou správné.

"Základní složka v sobě zahrnuje náklady, které vznikají bez ohledu na velikost odběru teplé vody a spotřebitel je nemůže ovlivnit," řekl před časem odborník na měření tepla Karel Bašus. Podle jeho slov v základní složce spotřebitel platí především za to, že teplá voda je pro něho kdykoli připravena, bez ohledu na to, zda vodu odebírá či nikoli.

Vodoměry na teplou vodu jsou dnes již v naprosté většině bytů, protože to v minulosti nařizovala vyhláška. To rodiny motivuje k šetření, podle odborníků tím uspoří pětinu až čtvrtinu teplé vody.

Pokud v bytech nejsou instalovány vodoměry, spotřební složka se rozdělí podle průměrného počtu osob užívajících byt či nebytový prostor v zúčtovacím období anebo - v případě dohody všech spotřebitelů - podle poměru velikosti podlahové plochy bytu nebo nebytového prostoru k celkové podlahové ploše v domě.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak platit za vodu v bytovém domě

Cena vody pro domácnosti stále roste, a tak se vyplatí s ní šetřit. V této souvislosti je dobré vědět, o čem vypovídají údaje vodoměrů a jak se za studenou...

Výběr článků

Načítám