Hlavní obsah

Sluneční elektrárna se Národnímu divadlu vyplácí

Právo, Vít Hnízdil
Praha

Největší sluneční elektrárna v Praze je v centru metropole. Přesto ji lidé hned tak nezahlédnou – skrývá se totiž na střeše provozní budovy Národního divadla. Největší část střechy zabírají tmavé fotovoltaické panely. Elektrárna vyrábějící proud ze slunečního záření je součástí rozsáhlého ekologického projektu, s nímž vedení divadla začalo před několika lety.

Foto: Vít Hnízdil, Právo

Zástupce provozního ředitele divadla Michal Růžička ukazuje solární panely na střeše ND.

Článek

„Cíl je jasný. Chceme dlouhodobě snížit provozní a energetické náklady ve všech objektech Národního divadla,“ vysvětlil Miroslav Růžička, zástupce provozního ředitele divadla. „Panely jsou odolné proti veškerým nánosům, a hlavně jsou výborně izolované. Pokud bude pršet, těsnicí izolace vodu nepropustí,“ dodal Růžička.

Celková rozloha soustavy černých kolektorů je 554 metrů čtverečních. Sluneční elektrárna stála přes 30 miliónů korun. Celá částka šla z rozpočtu Národního divadla. Projekt fotovoltaické elektrárny bude splacen do deseti let výhradně z dosažených úspor.

Investice se již nyní instituci vrací – jen za rok 2008 se měly ušetřit čtyři milióny korun, divadlo ale díky kolektorům ušetřilo ještě o dva milióny víc za elektřinu. Proto také plánuje položit fotovoltaické panely i na přilehlou střechu Nové scény. „Ušetřené peníze pak vložíme do instalace dalších panelů na zbylé střechy našeho divadla,“ dodal Michal Růžička. Připravuje se také dokončení modernizace vnitřního osvětlení divadla.

Národní využívá mimo jiné i odpadní teplo. „Jde o systém zpětného získávání tepla. Odpadnímu vzduchu z klimatizace je prostřednictvím výměníků odebráno teplo a to se ve formě ohřáté glykolové směsi transportuje potrubím do výměníků,“ nastínil postup zástupce provozního ředitele.

Reklama

Související články

Norsko: Minielektrárna na mořskou vodu

Norská firma Statkraft se rozhodla postavit jako první na světě minielektrárnu, která bude využívat mořskou vodu. Informovala o tom agentura AFP. Prototyp...

Výběr článků

Načítám