Hlavní obsah

Rekonstrukce gotického hradu v Litoměřicích vyšla na 160 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litoměřice

V Litoměřicích po téměř dvouleté rekonstrukci za 160 miliónů korun v pátek slavnostně otevřeli prostory gotického hradu. V budovách, kde prý několikrát pobýval i císař Karel IV., vznikla expozice českého vinařství a banka vín, konferenční sál a zázemí pro Centrum cestovního ruchu a destinační agenturu České středohoří.

Foto: Zavoral Libor, ČTK

Část gotického hradu v centru Litoměřic, který byl po opravě slavnostně otevřen.

Článek

"Jsou zde využity interaktivní prostředky pro prezentaci, audiovizuální hry a projekce, mechanické 3D modely a funkční předměty," popsal expozici vinařství vedoucí hradu Jiří Pacl. Veškeré popisky jsou psané také Braillovým písmem.

Stavební část obnovy hradu byla dokončena v prosinci, 22. a 29. března město plánuje pro veřejnost dny otevřených dveří a první konferenci na téma cestovní ruch. Peníze na větší část rekonstrukce pocházely z Evropské unie a město se podílelo zhruba 15 procenty z celkových 160 miliónů. Stavba stála přibližně 50 miliónů korun, zbylé peníze jsou určeny na vybavení interiérů. Vytápění středověkých prostor zajišťuje tepelné čerpadlo.

Foto: Zavoral Libor, ČTK

Vnitřní schodiště gotického hradu

Ve velkém hradním sále vznikl konferenční sál pro 200 lidí, se zázemím pro svícení a projekce a překladatelské kabiny. Na ochozu je umístěna část expozice o vínech. "Máme průchod do vedlejšího kulturního domu, včetně jeho sálu a salonků tak vznikne zázemí pro téměř 1000 lidí," řekl starosta Ladislav Chlupáč. Podle něj navíc Ústecký kraj městu slíbil, že by kongresy, konference a sympozia o cestovním ruchu pořádal právě v Litoměřicích.

V nižších patrech hradu a sklepeních sídlí vinárna, degustační místnosti i archiv vín. Ještě před několika lety nebyla sklepení hradu průchozí. Při rekonstrukci nádvoří narazili stavitelé i na strop neznámého sklepa, který pak zapracovali do projektu. Vznikla tak další místnost pro degustaci a archiv vína. V dubnu v prostorách hradu Litoměřice pořádají 9. ročník festivalu Vinařské Litoměřice.

Císař Karel IV. je přítomen i v podobě hologramu, který vypráví o historii vinařství na Litoměřicku. Právě on daroval v roce 1359 Litoměřickým jižní svah kopce Radobýlu a po deset let je osvobodil od placení poplatků, kromě pravidelných desátků.

V gotickém hradě z doby Přemysla Otakara II. sídlil v minulosti pivovar i sklad zeleniny. V roce 1987 město opravilo venkovní fasádu stavby a vybudovalo novou střechu nad královským palácem. O opravách interiéru a dalším využití hradu se začalo vážně uvažovat v roce 2004. V Litoměřicích se v posledních dvou letech podařilo dokončit čtvrtý velký projekt, v roce 2009 domov pro seniory a druhý most přes Labe a loni rekonstrukci zimního stadionu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám