Hlavní obsah

Regulované nájemné v Praze se blíží stům korunám za metr čtvereční

– PRAHA
Právo, Petr Janiš

Ačkoliv realitní trh řadí Prahu 1 k nejdražším, deregulace zde postupuje pomaleji. Čtvereční metr nejlepšího městského bytu s regulovaným nájemným v centru města přijde od začátku roku na 76 korun. Rozhodlo o tom místní zastupitelstvo. V některých čtvrtích Prahy 6 a 7, například v Bubenči, je to ještě o dvacet korun víc.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Radní Prahy 6 se snaží svým sociálně slabším obyvatelům zmírnit dopad deregulace nájemného dotacemi.

Článek

Regulované nájemné se v některých částech  metropole přiblížilo hranici sta korun za čtvereční metr. Přestože hospodářská krize mírně snížila ceny nemovitostí, růstu nájmů se podle Českého statistického úřadu zatím nedotkla.

Celorepubliková data říkají, že regulované nájmy vzrostly od prosince v průměru skoro o 23 %, v bytech s tržním nájemným asi o 1,5 %. V Praze ale některé radnice využily možnosti maximálního zdražení, o více než 50 % zpravidla stouply ceny bytů horší kvality, lepší byty až o 35 %.

Z výzkumu, který mezi městskými částmi provedlo sdružení Iuridicum Remedium, vyplynulo, že sociální opatření související s jednostranným zvyšováním nájemného jsou v metropoli nedostatečná.

„Z výsledků vyplynulo, že ačkoli 84 % městských částí aplikuje jednostranné zvýšení nájemného v průběhu deregulace v maximální výměře, současně však 58 % respondentů nepřipravuje žádná opatření ke zmírnění dopadů deregulace,“ uvedlo sdružení, podle něhož se někteří pražští senioři stávají deregulací sociálně vyloučenou skupinou.

Systém péče o sociálně slabé občany funguje plošně

Místopředseda Sdružení nájemníků ČR Milan Taraba městským částem vyčítá, že k sociálním dávkám přistupují plošně, namísto adresného přidělování. „Systém péče moc nefunguje,“ konstatoval Taraba.

„Problém je v tom, že sociální dávky musejí být garantovány státem. Město na to nemůže doplácet,“ řekl zastupitel Prahy 8 František Beneš (KSČM). Podle něho by postupně uvolněné regulované nájemné – deregulace má skončit v příštím roce – mělo jakýsi strop, což se KSČM pokouší prosadit ve Sněmovně.

„Zvedalo by se jen o inflaci,“ navrhl Beneš s tím, že zákon by měl stanovit pravidla pro dobu po deregulaci. Tržní nájemné, jehož spodní hranice se při zprostředkování realitními kancelářemi pohybuje okolo 150 korun za metr, by podle Beneše mělo klesnout, např. díky podpoře výstavby družstevních bytů.

Současnou deregulaci považuje Beneš za neústavní, protože její úroveň vyhlašuje ministerstvo pro místní rozvoj. „A to není na rozdíl od ministerstva financí cenotvorným orgánem,“ upozornil Beneš.

Sociální dopady deregulace chce řešit radnice Prahy 6 

Sociální dopad deregulace zaměstnává i jednotlivé radnice. Vedení Prahy 2 uvažuje o tom, že změní pravidla, za kterých lidé mohou žádat o finanční příspěvek. Praha 6 se podle mluvčího Martina Šalka snaží pomáhat především seniorům nad 65 let.

„Nabízíme příspěvek těm, kdo jsou na 1,5násobku životního minima,“ řekl Šalek s tím, že se to týká i nájemníků soukromých bytů v Praze 6. Člověk nejdrastičtěji postižený deregulací může od úřadu získat za rok pomoc až dvacet tisíc korun. „Jsme jediní, kdo takto finančně vypomáhá, aby se lidé lépe vyrovnávali s deregulací,“ připustil Šalek.

Současná výše regulovaného nájemného v městských bytech
Bubeneč, Střešovice, Dejvice, Břevnov96 Kč
Holešovice88
Žižkov, Vinohrady83,50
Nové Město82
Staré Město, Malá Strana76
Kladno51,21
Mladá Boleslav41,83
Kutná Hora41,33
Kolín28,97
Pozn.: I. kategorie v korunách na m2 měsíčně

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám