Hlavní obsah

Průvod světel má upozornit na tragický stav Milíčovy modlitebny v Malešicích

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrátit život do léta chátrající Milíčovy modlitebny v pražských Malešicích chce občanské sdružení Kaple rektorská. V neděli 6. ledna zve na Tříkrálový průvod světel, který mj. upozorní na aktivity mířící proti devastaci sakrálního objektu v Rektorské ulici.

Foto: Občanské sdružení Kaple rektorská

Modlitebna v Malešicích zůstává léta prázdná.

Článek

Majitel objektu, Českobratrská církev evangelická, chce podle informací na internetu stavbu zbourat. Místo ní by měla vyrůst kolej studentů Evangelické teologické fakulty Karlovy Univerzity.

„To je nenormální. V okolí, kde žije asi 16 tisíc obyvatel, není ani kino, knihovna, žádný podobný prostor. Když jsem se před šesti lety přistěhovala, objevila jsem zajímavou sakrální budovu, maličkou, hrozně zanedbanou, už 30 let nevyužívanou. Patřila sboru Jarov, který ji v roce 2005 prodal centrále církve,“ vypráví členka občanského sdružení Mária Uhrinová. Církev podle ní nemá pražádný zájem o sofistikovaně připravené projekty, kterými ji odpůrci demolice bombardují.

„Jednání byla dost vyhraněná ze strany občanského sdružení. Požadovali, abychom jim to postoupili k využívání,“ konstatoval Tomáš Najbrt, církevní mluvčí. Podle něj není budoucnost místa zatím jasná.

Foto: Občanské sdružení Kaple rektorská

O tom musí rozhodnout nejvyšší orgán církve, který se sejde v červnu. Najbrt netuší, zda se do té doby stihne připravit potřebný materiál. Zmiňovaná kolej je podle něj jedna z možností.

Modlitebna vyrostla v roce 1950. Svému účelu sloužila do začátku 80. let minulého století, kdy byla kvůli špatnému stavu, malému počtu věřících a dostatečnému množství evangelických sborů v okolí uzavřena.

„Je nám jasné, že nejde o kolej, ale o zhodnocení pozemku,“ tvrdí Uhrinová s tím, že o víkendu budou na místě k dispozici podpisové archy, kde lidé můžou vyjádřit svůj nesouhlas s likvidací. „Po letech alespoň konečně začali větrat, chodit,“ přibližuje dosavadní výsledek jednání obou stran Uhrinová, která věří, že šance, že se věci pohnou k dobrému, stále existuje.

„Jsem člověk, který z mála dokáže udělat hodně. Nechceme super světelnou show, hudební fantastické vybavení, mám kamarády, každý přinese jednu židli, mám doma pianino, které můžeme použít,“ nastiňuje možnou budoucnost Uhrinová, jež stála i u začátku Dejvického divadla.

Bojí se nejen bezdomovců

Budova má tu výhodu, že disponuje dobrou střechou, tudíž dovnitř nezatéká, a tak zatím nedospěla do havarijního stavu. Uhrinová se ale bojí, že zůstane-li ležet ladem, nabourají se tam bezdomovci nebo ještě horší živly.

Nedělní akce spadá do projektu Český rok v Malešicích, který kopíruje tradiční lidové zvyky. Na jaře se chystá vynášení Morany, velikonoční pašije, na podzim poděkování za sklizeň, koncert sv. Cecilie a v zimě snad přímo v kapli adventní koncerty a půlnoční mše.

„Chceme oslovit pražskou veřejnost a informovat ji, že několik zdejších obyvatel se rozhodlo chátrající objekt Milíčovy modlitebny v Rektorské ulici oživit a znovu navrátit ho účelům, ke kterým byl postaven – k rozvíjení kulturně-společenského života a duchovní pospolitosti zdejších lidí,“ dodala Uhrinová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám