Hlavní obsah

Prostranství kolem brněnské katedrály už není parkovištěm

Právo, Miroslav Homola

Lesk navrátili stavbaři brněnské katedrále svatého Petra a Pavla. Úpravy se dočkalo okolí a prostranství u katedrály a v jejich spojnici s Denisovými sady a ulicí Petrskou byla umístěna barokní socha „Anděl“. Na všechny opravy, které město vyšly na 16,1 miliónu korun, měla podle smlouvy brněnská pobočka rakouské společnosti Swietelsky přesně dvě stě čtyřicet dnů.

Foto: Miroslav Homola , Právo

Okolí katedrály je už delší dobu využíváno jako svévolné parkoviště pro držitele vjezdu do centra města. Těsně před slavnostním otevřením jich tu stálo natěsnáno 40.

Článek

„Petrov je dominantou města. Jsem rád, že i přes nedostatek financí se peníze na jeho rekonstrukci v rozpočtu najít podařilo. Musím říci, že když jsme na jaře tuto stavbu zahajovali, byl jsem na její konec nesmírně zvědavý, neboť Petrov je jedno z mála romantických míst v Brně. Navíc jde o významnou duchovní lokalitu a jsem přesvědčen, že jeho úpravy přitáhnou Brňany i turisty,“ uvedl primátor Brna Roman Onderka.

Proměnilo se i prostranství před Diecézním muzeem. Tam vzniklo posezení s lavičkami a pítkem. Květiny a živý plot pak porostou v příjezdové uličce k Petrovu od Biskupské ulice. Tam jde o největší změnu, kterou rekonstrukce přinese.

„Petrov konečně přestane sloužit jako parkoviště. Z příjezdové uličky auta zmizí úplně, aby byl přímý výhled na katedrálu,“ doplnil primátor Roman Onderka.

S opravou okolí Petrova se dokončily i nutné opravy v parku Denisovy sady a Studánky na Kapucínských zahradách. Zde byly za 3,2 miliónu korun dokončeny a upraveny opěrné stěny, přilehlé zídky na Kapucínských terasách a tři drobná schodiště v Denisových sadech a park, který je častým cílem turistů i zamilovaných, opět nabídne neobvyklou vyhlídku na jihovýchodní část města a také neobvyklé pohledy na hlavní nádraží a jeho kolejiště z ptačí perspektivy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám