Hlavní obsah

Prostějov za 30 miliónů oživí centrum města

Právo, Jiří Růžička

Rekonstrukcí, která má oživit centrum města, projde náměstí T. G. Masaryka v Prostějově. Záměr již schválila městská rada. V prostoru, kterému se říká kuželna, před budovou muzea má vzniknout další plocha pro pořádání kulturních a společenských akcí.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Rekonstrukce prostějovského náměstí T. G. Masaryka bude stát 30 miliónů korun.

Článek

Na velkou investiční akci se město snaží získat dotaci z Regionálního operačního programu Střední Morava.

„Dlouhodobým záměrem vedení města je oživení centra. V příštím roce nás čekají oslavy 100 let radnice, a proto chceme náměstí T. G. Masaryka co nejvíce zatraktivnit,“ řekl novinářům náměstek primátora Zdeněk Fišer (ČSSD).

„Počítáme s komplexním řešením vnitřní části náměstí od radnice k Prioru. Současné nevyhovující dlažební kostky s popraskanými mramorovými deskami budou nahrazeny hladkou kamennou řezanou dlažbou. Zelené pásy po budovu muzea budou zachovány, před muzeem však dva úzké záhony nahradí jedna ozeleněná plocha s alejí, která vznikne směrem na sever,“ popsal Fišer.

Plocha před muzeem pak bude sloužit tak, jak tomu bylo v historii, k pořádání nejrůznějších akcí.

Oficiální i komerční akce

Cílem představitelů města je rozdělit náměstí na dvě zóny, před radnicí u sochy T. G. Masaryka by se do budoucna měly konat akce oficiálního rázu, na kuželně pak akce komerčnějšího charakteru.

Zároveň směrem k muzeu budou rozšířeny vánoční trhy, v rámci projektu sem budou od radnice zavedeny rozvody elektrické energie.

Záměr počítá s vybudováním nového komplexního mobiliáře, veřejného osvětlení a mobilních laviček v případě pořádání kulturních akcí.

Betonové květináče z náměstí zmizí

„Z náměstí budou odstraněny dnes již nevzhledné betonové květináče, které nahradí záhony osázené trvalkami,“ doplnila náměstkyně primátora Ivana Hemerková (ODS).

Celkové náklady projektu dosáhnou až 30 miliónů korun.

„Pokud budeme úspěšní a získáme dotaci, počítáme s ukončením projektu revitalizace náměstí do května příštího roku,“ dodal Zdeněk Fišer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám