Hlavní obsah

Pražský akvapark Šutka otevře v prosinci

Právo, Lucie Fialová

Těžko by se v Praze hledala stavba, kterou dotáhnout do zdárného konce trvalo tak dlouho, jako plavecký areál Šutka v Bohnicích. Plavci skočí do vody letos v prosinci, čtvrt století od prvního kopnutí do země.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Bazény jsou zatím prázdné, počítá se, že ve zkušebním provozu přijde kolem 500 lidí denně.

Článek

Základní vstupné činí 125 korun za hodinu. Návštěvníci uvnitř zařízení, odkud lze přehlédnout metropoli jako na dlani, najdou 50 m dlouhý bazén s osmi drahami a akvapark. Vlekoucí se práce nakonec spolykaly 748 miliónů.

„Můžeme slíbit, že otevřeme do Vánoc, aby Pražané mohli shodit nadbytečná kila, která naberou o svátcích,“ řekl Pavel Borovička, ředitel správní společnosti Trade Centre Praha, která bude areál provozovat. Konkrétní datum závisí na rozhodnutí hygieniků. „Čekáme, až řeknou ano, voda je připravená, lidé mohou přijít,“ vysvětlila radní Aleksandra Udženija (ODS).

Všechny bazény už jsou plné, jak ukázal středeční kontrolní den. Protože vodu budou čistit hlavně speciální UV lampy, není na sportovišti cítit chlór, jak je běžné jinde. Její konečná teplota se vyšplhá na 25 až 30 stupňů. Akvapark s vířivkami, protiproudy, brouzdališti pro děti, gejzíry nabídne i dva tobogany o 73 a 74 metrech. Byť jej od bazénu oddělují turnikety, speciální vstupenka není třeba. Stejně tak ke vstupu do sauny stačí lidem jediný lístek.

Příští rok ještě přibudou restaurace, bowling a tělocvična.

Práce započaly v roce 1987. Stavba pak několik let stála, zkomplikovaly ji restituce i nedostatek financí. „Je to přesně ta stavba, která na severní části Prahy po celá dlouhá léta chyběla. Kdo chtěl plavat, musel až do Podolí,“ konstatoval starosta Prahy 8 Jiří Janků (ODS).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám