Hlavní obsah

Pražská radnice ve sporu o Werichovu vilu neustoupí

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jde o to, jestli z bytu, v němž bydlel Jan Werich, bude po rekonstrukci vily na Kampě soukromý, nebo veřejný prostor. Na té otázce se oprava vily zasekla.

Foto: Hana Škodová, Právo

Werichova vila

Článek

A zdá se zatím, že kompromis mezi radnicí Prahy 1 a mecenáškou Medou Mládkovou není možný. Přízemí, kde žil básník Vladimír Holan, je bezproblémové, počítá se v něm s galerií pojmenovanou po Jiřím Voskovcovi. Ale má být neobývaný byt nadále bytem? Radnice ústy starosty Oldřicha Lomeckého (TOP09) trvá na tom, aby nebyl. Mládková trvá na opaku.

Lomecký, který se opět ocitl pod tlakem, naznačil, že radnice neustoupí ani o píď. Do karet jí hraje, že lhůta pro dohodu s Nadací Jana a Medy Mládkových měla vypršet s lednem. Kdy se ale začne s opravou vily poškozené mj. loňskými mrazy, není jasné.

„Nemůže být z veřejných financí placeno něco, co bude sloužit jako soukromý byt,“ řekl Lomecký.

Radnice podle něj nadaci vilu na dvě desetiletí pronajme, pokud bude souhlasit s tím, aby Werichův stočtyřicetimetrový byt byl veřejným prostorem a ne bytem Medy Mládkové.

Byt ano či ne?

Kdyby byt podle Lomeckého zůstal bytem, znamenalo by to, že bude obsazeno 65 % užitné plochy vily. Z opozičních řad se však ozvaly hlasy, podle nichž by si měl každý z bytů na Kampě, jichž ubylo, zachovat svou funkci.

Podobně mluví Mládková, která se o pronájmu vily s radnicí handrkuje už asi sedm let. „Podmínka byla, původně, že tam musí být byt. Já mám dva byty na Kampě, ale já jsem tam vůbec nikdy nechtěla bydlet, ale chtěla jsem to zařídit, přenést jakoby můj krásný dům, který máme ve Washingtonu, do té Werichovy vily,“ řekla ČT Mládková, která do Česka vozí skvosty slavných autorů.

Lomecký se ohradil proti útokům, které ho podezřívají z toho, že by mohl jednat, jak jedná, kvůli korupci. „Nevím, co bych z toho měl,“ poznamenal ke kauze starosta. Podle Lomeckého není pravda, že by díla Mládková Česku či Praze věnovala. Zdůraznil, že i 80 miliónů do Sovových mlýnů, kde Mládková pořádá unikátní výstavy, plynulo z městského rozpočtu.

Přesto by starosta neměnil rozhodnutí z roku 2007, které pro Werichovu vilu vybralo nadaci. Ovšem za jiných podmínek. Vedle bytu se čtyřicet let pronájmu změnilo na dvacet. „Návrh stále leží na stole,“ dodal Lomecký.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám