Hlavní obsah

Praha vstřebá milióny metrů kanceláří, roste nová administrativní budova

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmipatrová Tetris Office Building na rozhraní ulic Budějovická a Sedlčanská v Praze 4 rozšíří seznam administrativních budov v Praze. V druhém čtvrtletí roku 2013 nabídne přes čtyři tisíce metrů čtverečních kanceláří a téměř 370 metrů pro maloobchod.

Foto: Repro , Právo

Nová kancelářská budova na Budějovické má být hotová příští rok.

Článek

Obyvatelé domů, v jejichž sousedství nová administrativa přibývá, dost často volají po tom, že by se jim víc líbil park, hřiště pro děti. Další kanceláře považují za zbytečné, v metropoli se jich podle nich nachází dost, nezřídka zejí prázdnotou.

Podle vedoucího oddělení kancelářských nemovitostí společnosti Jones Lang LaSalle Eduarda Forejta ale metropole skýtá prostor pro dalších přibližně 2,5 miliónu metrů čtverečních nových kanceláří. Zájemci se hlásí stále, což dokládá i Tetris Office Building. Do konce roku by nájemní smlouvu měli uzavřít tři zájemci.

„Z hlediska Evropy ležíme v dobrém časovém pásmu, máme úžasné lidi, co se týče znalosti jazyků, ty lidi dokážeme vyrobit na školách, jsme levní. Tudíž se sem přesouvá spousta servisních organizací,“ vysvětlil, co žene firmy do Česka. „Pražský trh pohodlně snese dohromady 5 miliónů metrů čtverečních kanceláří, aniž by se hroutil,“ upozornil. Nyní jich je kolem 2,8 miliónu m2.

Nejsilnější území v Praze

Logicky největší zájem projevují společnosti o centrum města, tj. Prahu 1, Prahu 4 po stanici metra Budějovická, dále o Smíchov, část Karlína. „Tato území jsou nejsilnější jak z hlediska velikosti trhu, tak uskutečněného obchodu. Žije tam hodně rezidentů, dobře se hledají pracovní místa, není problém s dopravou,“ vysvětlil výhody. Za úplně nejúspěšnější v tomto směru považuje čtvrtou městskou část, jejíž rozvoj před lety nastartovalo administrativní BB Centrum na Brumlovce společnosti Passerinvest.

Méně úspěšná je naopak třeba devátá část nebo území Prahy 6, kam ještě nevede metro. „Zatím. Už vidíte tu aktivitu, která tam vznikla, všichni věří, že metro tudy nakonec opravdu povede, vykupují se pozemky, projekty a bude se tam stavět. Je to lokalita, která získá parametr, který jí chyběl. Metro,“ dodává Forejt.

Svoje nájemce najdou jak menší budovy, tak velká centra, ujišťuje. „Někteří klienti berou menší dům, protože chtějí zachovat identitu. Velká firma ale logicky nemůže jít do malého,“ konstatoval s tím, že větší zájem je o nové stavby než o staré budovy. „Do novostavby je jednodušší se nastěhovat, nejste limitovaní, u sekundárních pronájmů máte většinou přidělenou nějakou plochu,“ říká odborník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám